Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

«Νίκος Τσιφόρος» το ντοκιμαντέρ του Τάκη Σπετσιώτη






Όσοι δεν προλάβατε να παρακολουθήσετε ένα ακόμα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Τάκη Σπετσιώτη, αυτή τη φορά για τον Νίκο Τσιφόρο, μπορείτε να το δείτε: ΕΔΩ
Ο Νίκος Τσιφόρος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1911. Στις αρχές της δεκαετίας του 1910 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Έγραφε από τα 11 του χρόνια, αλλά ο πατέρας του ήθελε να τον καμαρώσει δικηγόρο. Σπούδασε Νομικά, αλλά δεν άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Εργάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα φεγγάρι έκανε τον πλασιέ βιβλίων, τον δημοσιογράφο και μπάρκαρε στα καράβια.Το 1944 έγινε γνωστός μετά την επιτυχία του θεατρικού του έργου «Συνασπισμός ηλιθίων» με τον Δημήτρη Χορν και τη Μαίρη Αρώνη. Από τότε άρχισε ν’ ασχολείται συστηματικά με το γράψιμο, δημοσιεύοντας κείμενά του στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στα περιοδικά «Ο Ταχυδρόμος», «Ρομάντσο», «Πάνθεον» κ. ά.


Στη δεκαετία 1950-1960 συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμς, γυρίζοντας ταινίες σε σενάρια και σκηνοθεσία δική του. Έγραψε και πολλά σενάρια για άλλους σκηνοθέτες, καθώς και θεατρικά σε συνεργασία με τον Πολύβιο Βασιλειάδη. Πολλά από τα κείμενά του δημοσιευμένα στον «Ταχυδρόμο» εκδόθηκαν σε βιβλία, όπως «Τα παιδιά της πιάτσας», «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα», «Ελληνική Μυθολογία» και άλλα. Πέθανε τον Αύγουστο του 1970.

Aρχισυνταξία: Τάσος Γουδέλης.

Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Παπαναστασάτος.

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Σκηνοθεσία-κείμενο: Τάκης Σπετσιώτης.

Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.