Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

σημαντική προειδοποίηση

Η κίτρινη κορδέλα στο λουρί ενός σκύλου
Ο καιρός πλέον μας επιτρέπει να βγούμε έξω, να επισκεφθούμε ένα πάρκο, παρέα με τον σκύλο μας!! Ευκαιρία για παιχνίδι, για άσκηση ακόμα για ένα χαλαρό περίπατο. Βγείτε παρέα με τον σκύλο σας, θα ωφελήσει και τους δυο σας!
Ωστόσο, ο σκύλος σας δεν έχει κοινωνικοποιηθεί ακόμα και αντιδρά περίεργα όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους. Έχετε παρατηρήσει ότι αναπτύσσει επιθετική συμπεριφορά ή δείχνει σημάδια στρες και άγχους όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους και ανθρώπους?
Καταρχάς, διαβάστε τα μηνύματα που σας στέλνει ο σκύλος σας ώστε να είστε σίγουροι για το τι νιώθει. Μιλήστε με ένα κτηνίατρο ή ακόμα και με έναν εκπαιδευτή ώστε να σας συμβουλέψει σωστά. Αν παρόλα αυτά η βόλτα σ ένα πάρκο είναι μέρος της «θεραπείας» υπάρχει τρόπος να μείνει ο σκύλος σας ήρεμος και ευδιάθετος. Η κίτρινη κορδέλα στο λουρί του!


Μια κίτρινη κορδέλα γύρω από το κολάρο του σκύλου είναι μια χρήσιμη πληροφορία για να σηματοδοτήσει σε παιδιά, ενήλικες και ιδιοκτήτες λοιπών σκύλων ότι ο σκύλος σας θέλει το «χώρο του». Δεν είναι έτοιμος να δεχτεί χάδια, παιχνίδια ή οποιαδήποτε προσέγγιση από κανένα άγνωστο προς εκείνον.

Η Yellow Dog είναι μια παγκόσμια, μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης των σκύλων που χρειάζονται, μιας επιπλέον «απόστασης» . Η ιδέα ξεκίνησε μέσω του internet και γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες!


yellow ribbon

Πέραν της μη κοινωνικοποίησής του, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να έχει μια κίτρινη κορδέλα στο λουρί του. Αυτό μπορεί να σημαίνει, είτε ότι είναι υπό ιατρική περίθαλψη, είτε βρίσκεται σε μετεγχειρητικό στάδιο, είτε ότι δεν γνωρίζει ακόμα καλά τον ιδιοκτήτη του, είτε βρίσκεται σε φάση εκπαίδευσης, είτε ακόμα ότι έχει πρόσφατα περάσει ένα τραυματικό σοκ.

Ο σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να βοηθήσει με τις κατάλληλες τεχνικές να προσεγγίσουμε ένα σκύλο. Τα παιδιά έχουν πολλή ενέργεια και συχνά όταν βλέπουν ένα σκύλο τρέχουν και τον προσεγγίζουν άτσαλα χωρίς συναίσθηση ότι μπορεί να τον τρομάξουν.

Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η εκστρατεία της κίτρινης κορδέλας. Αν βρίσκετε την ιδέα αυτή χρήσιμη, επικοινωνήστε την!

Καλό θα ήταν όταν επιχειρούμε να εκπαιδεύσουμε τα κατοικίδιά μας, να γνωρίζουμε αρχικά εμείς οι ίδιοι την τεχνική της προσέγγισης, ώστε να αποφεύγονται οι τσακωμοί μεταξύ σκύλων και επιθέσεων!


doggrin

Έλλη Βασιλάκη