Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό από το Λύκειο Επιδαύρου

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το διεθνές σχολείο αρχαίου δράματος με την επωνυμία "Λύκειο Επιδαύρου" φιλοξενεί για 15 ημέρες, από τις 4 ως τις 19 Ιουλίου, 25 διεθνείς διδάσκοντες και 140 νέους ηθοποιούς, σπουδαστές-τριες δραματικών σχολών και φοιτητές-τριες θεατρικών σπουδών από όλο τον κόσμο με στόχο την εφαρμοσμένη μελέτη του αρχαίου δράματος.
Προσβλέποντας στο άνοιγμα αυτής της τόσο σημαντικής εκπαιδευτικής διοργάνωσης στην κοινωνία, αρκετές από τις εκδηλώσεις του Λυκείου Επιδαύρου θα είναι ανοιχτές στους πολίτες, τα παιδιά  καθώς και το διεθνές κοινό των παραστάσεων του Φεστιβάλ.

Masterclasses, παραστάσεις και διαλέξεις, εργαστήρια εκπαίδευσης κοινού και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά αποτελούν το πλούσιο αυτό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους.
Τις εκδηλώσεις θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες με ελεύθερη είσοδο εκτός από όπου σημειώνεται.
MASTERCLASSES / ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ  4 Ιουλίου,
Phillip Zarrilli , περφόρμερ, σκηνοθέτης, καθηγητής σωματικού θεάτρου
Δια βίου εκπαίδευση του ηθοποιού: Μια ανοιχτή διαδικασία  έρευνας πάνω στην αντιληπτική / αισθητηριακή έρευνα και μαθητεία.
Στα αγγλικά.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 6 Ιουλίου, 18.30 - 20.00
Γιάννης Πετρόπουλος, Διευθυντής Κέντρου Ελλ. Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο
Περιμένοντας τον Άλλο
Στα ελληνικά.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 6 Ιουλίου, 18:30 - 20:30
Μαρία Μικεδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αρχαίο ελληνικό θέατρο: Μορφή και λειτουργία
Στα αγγλικά.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 Ιουλίου, 17:30-20:00
Διεπιστημονική συζήτηση : «H Έλευση του Ξένου»
Ομιλητές: Μάρω Γερμανού, Καθ. Παν/μίου Αθηνών, Γεράσιμος Κακολύρης, Επικ. Καθ. Παν/μίου Αθηνών,Κανάκης Λελεδάκης, Επικ. Καθ. Παντείου Παν/μίου, Μαρίνα Μαροπούλου, Διδάσκουσα Νομικής Σχολής Αθηνών, Θανάσης Χατζόπουλος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας
Εισαγωγή/Συντονισμός: Αγγελική Σπυροπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πελοποννήσου - Ερευν.Εταίρος Παν/μίου του Λονδίνου
Στα ελληνικά.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Ιουλίου, 22:30 - 24:00
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτις
Σινεμά κάτω από τ’ αστέρια: Ο ξένος στο αρχαίο δράμα όπως απεικονίζεται στον παγκόσμιο κινηματογράφο
Στα αγγλικά
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 Ιουλίου, 16:00 - 17:30
Ελένη Βαροπούλου, θεατρολόγος, μεταφράστρια
Οι Πέρσες του Αισχύλου: Κάρολος Κουν, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Ντίμιτερ Γκότσεφ
Στα αγγλικά
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 13 Ιουλίου , 16:00 - 17:30
Tian Mansha, ηθοποιός, σκηνοθέτις, Αναπληρώτρια Πρύτανης της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης, Κολέγιο Κινεζικής Όπερας
Πνεύμα και σώμα στο κινεζικό θεάτρο
Στα αγγλικά.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Ιουλίου , 16:00 - 17:30
Ευφημία Δ. Καρακάντζα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Έλευσις του ξένου: Η αρχαία τραγωδία και ο ξένος
Στα αγγλικά.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουλίου , 22:30-24:00
Ελισάβετ Κούκη, αρχαιολόγος, ψυχαναλύτρια
Η λειτουργία των ονείρων και του θεάτρου στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου
Στα ελληνικά και στα αγγλικά.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΤΕΑΤΑΡΤΗ 12 Ιουλίου, 21.30
Enrico Bonavera
Τα μυστικά του Αρλεκίνου
Ο Ενρίκο Μποναβέρα, ηθοποιός με θητεία πλέον των τριάντα ετών στην Κομέντια ντελ’ Άρτε ταξιδεύει το κοινό πίσω στην εποχή του Μπαρόκ και ειδικότερα στην τέχνη της υποκριτικής με τη χρήση μάσκας. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο Μποναβέρα θα απαγγείλει μονολόγους των πιο διάσημων χαρακτήρων του: Τζάννι, Πανταλόνε, Μπριγκέλα, Ντοτόρε, Καπιτάνο και, φυσικά, Αρλεκίνο, τον χαρακτήρα που παίζει στο Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου τα τελευταία 15 χρόνια μαζί με τον σπουδαίο Φερούτσιο Σολέρι (Ferrucio Soleri). Η παράστασή του είναι μια επίδειξη τεχνικών μεταμόρφωσης: με τη χρήση της γλώσσας του σώματος και των διαφορετικών φωνών για την αναπαράσταση διαφόρων κινησιολογικών μοτίβων. Τα μυστικά του Αρλεκίνου είναι μια παράσταση-μάθημα θεάτρου σε άμεσο διάλογο με το κοινό και ζωντανεύει την ξεχωριστή σχέση μεταξύ ερμηνευτή και ακροατηρίου για την οποία φημίζεται διεθνώς η Κομέντια ντελ’ Άρτε.
Στα ιταλικά με μετάφραση.
Ελεύθερη είσοδος
ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
ΤΡΙΤΗ 18 Ιουλίου 2017 , 21:00
Μάρθα Φριντζήλα
Βάκχες: μια λειτουργία
Με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Λυκείου Επιδαύρου
Με πυρήνα τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Διονύσου ως ξένου και με κεντρικό άξονα τη μουσική και την εξουσία της πάνω στους ανθρώπους, η παράσταση των Βακχών παρουσιάζεται ως μουσικό θεραπευτικό δρώμενο που ενώνει την «οργιαστική» ροκ με τους αφρικανικούς ρυθμούς και τους αραβικούς μουσικούς δρόμους. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Λυκείου.
Είσοδος: 5 ευρώ
Στα ελληνικά.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
Ο στόχος του διαλόγου με το κοινό που έχει θέσει το Φεστιβάλ διευρύνεται μέσα από το πρόγραμμα "Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα" που λαμβάνει χώρα στην Αργολίδα ήδη από τον Μάρτιο του 2017 και θα συνεχίσει και την επόμενη χρονιά σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αντιπεριφέρεια Αργολίδας). Πληροφορίες για τα προγράμματα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.
Στην ίδια, επίσης, κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα Δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά στην Επίδαυρο που συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών και σκοπό έχει τη δημιουργική απασχόλησή τους κατά την ώρα των φετινών παραστάσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου(που θα παρακολουθούν οι κηδεμόνες τους) στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου.
Η θεματική των εργαστηρίων θεάτρου, κίνησης, μουσικής, εικαστικών θα εμπνέεται από τα θέματα της εκάστοτε παράστασης, με ενότητες χωρισμένες και διαμορφωμένες, ανάλογα με το γνωστικό και ηλικιακό επίπεδο των παιδιών, έτσι ώστε να λειτουργεί το εργαστήριο ως μια γέφυρα επικοινωνίας, όπου κηδεμόνες και παιδιά, μπορούν να μοιραστούν, μέσα από το δικό τους φίλτρο, τα θέματα της παράστασης που παίζεται στο θέατρο.
Το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης θα διεξαχθεί στις ημερομηνίες των παραστάσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου που θα φιλοξενηθούν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. 
Kόστος συμμετοχής: 5 ευρώ