Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Ψαροταβέρνα "Λεπίτσα"


Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών γεύσεων από λαϊκές ψαροταβέρνες της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδας. Αυτή τη φορά σειρά είχε το η Ψαροταβέρνα Λεπίτσα η οποία βρίσκεται 800 μέτρα πίσω από το χωριό της Κοιλάδας, περίπου 6 χιλιόμετρα από το Πόρτο-Χέλι, πάνω στην ομώνυμη παραλία που θεωρείται μία από τις καλύτερες της Ερμιονίδας.
Ένας μικρός γραφικός κόλπος με λευκή άμμο και ρηχά πρασινογάλανα νερά, αρκετά πεύκα που προσφέρουν φιλόξενα τη σκιά τους, κάποιους φοίνικες που δίνουν μια εξωτική νότα στο τοπίο. Μια παραλία ήπια οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, και με ειδυλλιακή θέα στην δύση του ηλίου στον Αργολικό Κόλπο. Η οικογένεια Θόδωρου Μπασιμακόπουλου διατηρεί στην ακροθαλασσιά αυτή, εδώ και 40 χρόνια μια ταβέρνα με πολύ καλή φήμη.



 Ο Γιάννης Μπασιμακόπουλος σπούδασε σεφ στη σχολή Le Monde, με δάσκαλο τον αείμνηστο Αλέξανδρο Γιώτη. Ο Γιάννης συνεχίζει στη Λεπίτσα την παράδοση των ψαρικών, έχει αδυναμία στην πάστα και το ριζότο. Του αρέσει να δοκιμάζει νέα στοιχεία στις παραδοσιακές συνταγές, π.χ. ρόδι Ερμιόνης, συνταγές που παρουσιάζει και στη γιορτή του ροδιού: Γαρίδες με λικέρ από ρόδι, κριθαρότο με πουρέ από φρέσκο ρόδι, φάβα με

μελάνι σουπιάς και καραμελωμένα κρεμμύδια. Με την αδελφή του Ευγενεία, συμμετέχουν στις προσπάθειες αναβίωσης και αναβάθμισης των δύο σημαντικών γιορτών του καλοκαιριού: Την 23 Ιουνίου του Κλήδονα, το Θερινό Ηλιοστάσιο, και τη μεγάλη Γιορτή του Ψαρά στην Κοιλάδα, το τελευταίο μπαϊντούζι (φεγγάρι) του καλοκαιριού.


Σπεσιαλιτέ του καταστήματος:
Ψητά στα κάρβουνα
Χταπόδι λιαστό 48 ώρες
Ονομαστές γαρίδες Κοιλάδας, ψητές στα κάρβουνα, με ριζότο ή με λινγκουΐνι
Ψαρόσουπα κακαβιά
Και από γλυκά, δίπλες και γκανάκια, οι σπεσιαλιτέ της μητέρας
Τα υλικά όλα φρέσκα, εποχιακά από την περιοχή, το γάλα πρόβειο από στάνη στη Λεπίτσα και κρασί από Μαλαγουζιά Κοντοβράκη.

 Περισσότερα…
http://www.greekgastronomyguide.gr/item/taverna-lepitsa-koilada-ermionida/