Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Δείτε σήμερα: Το παλαιοβιβλιοπωλείο

Κυριακή 2-7-17 στις 19:00 στην ΕΡΤ
Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη που καταγράφει τις ιστορίες της πόλης μέσα από χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης. Στους εκλεκτούς προσκεκλημένους και ο Τάκης Σπετσιώτης.
Οι χώροι που αποκαλούμε «Στέκια» δεν είναι μόνο κέντρα ομαδικής εκδήλωσης μέσα στο πλαίσιο των καθιερωμένων χρόνων, αλλά και φορείς της άγραφης ιστορίας της πόλης μέσα από την συνέχεια του χρόνου. Καταγράφοντας τις ιστορίες της πόλης, η σειρά συνθέτει τη «μεγάλη εικόνα» των ανθρώπων της σαν ένα σύγχρονο ψηφιδωτό, μέσα από την επιτόπια παρατήρηση που εμπλέκει τον θεατή σε άμεση, καθημερινή και ουσιαστική σχέση με τους χώρους και τους ανθρώπους που παρακολουθεί.
Το «Au Revoir», η «Παράγκα του Σίμου», το βίντεοκλαμπ, το γήπεδο, το «Φιλολογικό Καφενείο», η ντισκοτέκ, η ταβέρνα, το Κουρείο, το Μπαρ Κονσομανσιόν, η Φωκίωνος Νέγρη, η Τρούμπα και η εισβολή του Ροκ Εν Ρολ στη Αθήνα του ’50 είναι τα Στέκια που επισκέπτεται η κάμερα της εκπομπής. Μέσα από ουσιαστικές αναφορές στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική, καταγράφεται η μνήμη του αστικού τοπίου και η τέχνη της καθημερινής ζωής.

Δείτε σήμερα: Το παλαιοβιβλιοπωλείο 


Τα βιβλία που στριμώχνονται άναρχα στα ράφια ενός παλαιοβιβλιοπωλείου ανοίγουν διαλόγους. Συγγραφείς παλαιότερων και νεότερων εποχών, λησμονημένοι και αναγνωρισμένοι, νεκροί ή ζωντανοί, «συνομιλούν» με τους αναγνώστες τους. Βασική συνθήκη πραγμάτωσης αυτής της ιερής επικοινωνίας είναι η μύηση στην υπέρτατη ιεροτελεστία: εκείνη της αφής, της όσφρησης, της περιπλάνησης στο βιβλίο και τον κόσμο που περικλύει εντός του.
Στο παλαιοβιβλιοπωλείο δεν υπάρχει χρόνος ή μάλλον λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς. Κρίνεται αναγκαίο να τον αγνοήσεις παραδομένος στη μαγεία του βιβλίου και των σελίδων του, κατακτώντας έτσι την αθανασία που ζει μέσα σε αυτά. Κι αυτό γιατί οι χώροι του παλαιοβιβλιοπωλείου είναι κιβωτοί που διασχίζουν τον χρόνο μέσα στο «αρχιπέλαγος της γραφής το οποίο σηκώνει κύματα γνώσης, φαντασίας και εμπειρίας».
Κάθε βιβλίο παγιδεύει το στιγμιότυπο μιας ζωής και δημιουργεί γοητευτικές και παράξενες διαδρομές. Από την σύλληψη και την γέννηση του, μέχρι την βιβλιοδεσία του, την άφιξή του στην προθήκη μιας βιβλιοθήκης και τα χέρια του αναγνώστη. Κι από εκεί, με τη σειρά του στα ράφια του παλαιοβιβλιοπωλείου αναζητώντας τον επόμενο αναγνώστη. Ο κατεξοχήν χώρος για τους βιβλιόφιλους παραμένει πάντα ανοιχτός σε συλλέκτες, μελετητές, απλούς εξερευνητές μοναδικών στιγμών που εκκινούν από την τυχαία αφή, την απλή περιέργεια ή την βαθύτερη ανάγκη για την κατάκτηση γνώσης και σπάνιων συγκινήσεων.
Οι «εμπλεκόμενοι» με το βιβλίο απ’ όπου κι αν προέρχονται δεν το αντιμετωπίζουν σαν ένα «καταναλωτικό προϊόν» αλλά σαν ένα φάρμακο της ψυχής και μια άυλη, υπέρτατη συναισθηματική αξία που είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. «Ίσως τελικά να είχαν δίκιο που έβαλαν την αγάπη στα βιβλία. Ίσως γιατί δεν θα μπορούσε να ζει πουθενά αλλού».
Η περιήγηση στα παλαιοβιβλιοπωλεία θα γίνει συνοδεία ιδιαίτερων αφηγήσεων από εκλεκτούς προσκεκλημένους. Συνοδοιπόροι μας θα είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γεώργιος Ασδέρης (θαμώνας παλαιοβιβλιοπωλείου), Γεώργιος Δολιανίτης (εκπαιδευτικός), Στέργια Κάββαλου (συγγραφέας), Διαμαντής Καράβολας (εκδότης-βιβλιοπώλης), Κυριάκος Κάσσης (συγγραφέας- συλλέκτης), Στέφανος Κολοβούρης (βιβλιοδέτης), Σπύρος Μαγαλειός (ρακοσυλλέκτης), Παναγιώτης Ν. Μακατσώρης (έμπορος παλαιών βιβλίων), Γιώργος Μαρκόπουλος (ποιητής), Ηλίας Μανούσος (συλλέκτης), Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος), Χρήστος Μοσχανδρέου (επιχειρηματίας), Δημήτριος Μπαγέρης (συγγραφέας- ερευνητής), Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας), Χρήστος Νικολάκης (εκδότης), Παναγιώτης Νικολόπουλος (διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης), Jean –Bertold Orsini (συλλέκτης), Ανδρονίκη Παναγοπούλου (βιβλιοπώλης), Ιωάννης Πανουτσόπουλος (παλαιοβιβλιοπώλης-συγγραφέας), Γιώργος Παπαδάτος (παλαιοβιβλιοπώλης), Δημήτρης Ρέτσας (έμπορος παλαιών βιβλίων), Γιώργος Σπανός (εκδότης-βιβλιοπώλης), Τάκης Σπετσιώτης (σκηνοθέτης-συγγραφέας), Νίκος Σταθόπουλος (βιβλιοπώλης), Βάσια Τζανακάρη (συγγραφέας-μεταφράστρια), Βαγγέλης Τσουκάτος (φιλόλογος-συλλέκτης), Γιάννης Φαλκώνης (σκηνοθέτης), Αργυρώ Φραγκή (βιβλιοπώλης), Πάνος Χαραλάμπους (εικαστικός), Νίκος Χρυσός (παλαιοβιβλιοπώλης).

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger
Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Γιώργος Βελισσάριος
Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης
Εκτέλεση παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης