Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ: ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ


Kρανίδι 07/12/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΚ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 καταψηφίσαμε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στην θέση Γκούρι-Βιτόριζα στην ΔΕΥΑΕΡ για εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού. Η διαφωνία μας οφείλεται στους εξής λόγους

Α. Το δημοτικό αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην θέση Γκούρι-Βιτόριζα μεταβιβάστηκε στο Δήμο κατόπιν δωρεάς του αειμνήστου δωρητή Ζέρβα με σκοπό την αξιοποίηση του από το Δήμο , για την ανάδειξη αυτής της ιστορικής περιοχής, στην οποία υπάρχει «η πέτρα του όρκου» των Κρανιδιωτών Αγωνιστών του 1821 πριν ξεκινήσουν την επαναστατική τους δράση.

Η βούληση του δωρητή ήταν το αγροτεμάχιο να παραχωρηθεί στο δήμο και να χρησιμοποιηθεί για ιστορικούς , λαογραφικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Άρα πέρα από ότι γράφει το συμβόλαιο υπάρχουν μάρτυρες που πιστοποιούν εύκολα , ότι κύριο μέλημα της μεταβίβασης ήταν η αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής για πολιτιστικούς και ιστορικούς σκοπούς κάτι που είχε συμφωνήσει και δεσμευτεί η τότε διοίκηση του δήμου που είχε αποδεκτεί την συγκεκριμένη δωρεά. Άρα η πρόταση της σημερινής διοίκησης του ΔΗΜΟΥ και Δ.Ε.ΥΑ.ΕΡ (Σφυρής και Πάλλης) καταστρατηγούν την βούληση του δωρητή και το διαχρονικό αίτημα της πόλεως του Κρανιδίου να αναδειχτεί η θέση Γκούρι-Βιτόριζα ως σημείο ως θέση ιστορίας , πολιτισμού και παράδοσης. Άρα η θέση είναι ακατάλληλη για να μετατραπεί σε μονάδα αφαλάτωσης. Εμείς οι Κρανιδιώτες έχουμε ευαισθησίες γι’ αυτήν την περιοχή και αυτό πρέπει να το μάθετε.

Β. Όταν εισάγεται ένα τόσο σοβαρό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτείται να συνοδεύεται από μια τεχνική έκθεση, από μια μελέτη για το πώς θα λειτουργήσει τεχνικά μια μονάδα αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού. Άρα μια εν λευκώ , εξουσιοδότηση δεν μπορεί εύκολα να δοθεί, γιατί υπάρχουν σοβαρότατες επιστημονικές ενστάσεις για την υπερκατανάλωση , υπερεξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα από μια κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού.

Σε αυτά τα πολλά ερωτήματα κατά την συνεδρίαση του ΔΣ η διοίκηση του δήμου δεν μπορούσε να μας απαντήσει και επέμενε να συζητήσουμε αποκλειστικά και μόνο το θέμα της παραχώρησης. Αρνήθηκε το αίτημα του ΔΣ κ. Τ. Τόκα για αναβολή του θέματος , επέμενε στην εδώ και τώρα συζήτηση του θέματος. Άρα το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο προχειρότητες αλλά και σκοπιμότητες για την επιλογή , για την βιασύνη αυτή, πως λοιπόν θα συμφωνούσαμε χωρίς την ύπαρξη μιας τεχνικής έκθεσης , μιας μελέτης.

Γ. Η αρνητική θέση οφείλεται ότι η πρόταση της διοίκηση του Δήμου καταστρατηγεί τον προηγούμενο σχεδιασμό για μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην Κοιλάδα. Ένα έργο στο οποίο υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες και  οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο. Άρα η διοίκηση του δήμου δημιουργεί νέες καθυστερήσεις , δημιουργεί νέα τετελεσμένα , ακυρώνει τον προηγούμενο σχεδιασμό , τις προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου.

Δημιουργείται μια νέα μεγάλη σύγχυση. Πλέον πάγιο χαρακτηριστικό της σημερινής διοίκηση του δήμου.

Δ. Η πρόταση της διοίκηση του Δήμου ήταν πρόχειρη γι’ αυτό την καταψηφίσαμε. Ένα τέτοιο σημαντικό έργο απαιτείται να συνοδεύεται και από μια οικονομοτεχνική μελέτη κόστους-οφέλους , που θα τεκμηριώνει την οικονομική βιωσιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Και εσείς ήρθατε στο δημοτικό συμβούλιο με άδειο φάκελο και θέλατε την συναίνεση μας , σοβαρευτείτε κύριοι του ΔΗΜΟΥ και της ΔΕΥΑΕΡ και σεβαστείτε τα χρήματα των δημοτών μας.

Και επιτέλους τι έκανε η εταιρεία που της είχατε απευθείας αναθέσει με κόστος 3.075,00 ευρώ από την Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ την μελέτη για την επεξεργασία νερού με αφαλάτωση από την 1 Μαρτίου 2016 μέχρι σήμερα; Που είναι η μελέτη που έπρεπε να συνταχθεί από την εταιρεία και ήρθατε στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς τεκμηρίωση , χωρίς μελέτες και επιλέξατε εύκολα ένα δημοτικό αγροτεμάχιο για το οποίο εμείς οι Κρανιδιώτες έχουμε έντονη την ιστορική ευαισθησία, που εσείς δεν γνωρίζετε.






Για τη Δημοτική Παράταξη

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»

Ο επικεφαλής

Τάσος Γ. Λάμπρου

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας