Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και ΕΥΔΑΠ

Του Βασίλη Γκάτσου
 
Ή απλά: Πόσιμο νερό Ερμιόνης που όμως δεν το πίνει κανείς, και πόσιμο νερό Αθήνας πού το πίνουν όλοι.

Ένας τυπικός λογαριασμός της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ: Κατανάλωση 37 κ.μ. νερού σε ένα τετράμηνο. Τιμή νερού χωρίς ΦΠΑ 14.03 ευρώ.

Ένας τυπικός λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ: Κατανάλωση 22 κ.μ. νερού σε ένα τρίμηνο. Τιμή νερού χωρίς ΦΠΑ 9.79 ευρώ.

Άρα μια τυπική οικογένεια καταναλώνει και πληρώνει τον χρόνο:

Στην Ερμιόνη:  Καταναλώνει 37Χ3 = 111 κ.μ. νερό και η τιμή του χωρίς ΦΠΑ είναι 42.09 ευρώ.

Στην Αθήνα: Καταναλώνει 22Χ4= 88 κ.μ. νερό και η τιμή του χωρίς ΦΠΑ είναι 39.16 ευρώ.

Πρώτο συμπέρασμα: Για ίδια ετήσια κατανάλωση νερού πληρώνει πρακτικά τα ίδια χρήματα χωρίς το ΦΠΑ.

Όμως με την προσθήκη παγίου ύδρευσης και αποχέτευσης διαφόρων τελών και με το ΦΠΑ ο τελικός λογαριασμός Ερμιόνης γίνεται 69.10 ευρώ, ενώ της Αθήνας 24 ευρώ, και  ο τελικός ετήσιος λογαριασμός γίνεται:

Στην Ερμιόνη: 69,10 Χ 3 τετράμηνα = 207,30 ευρώ (!)

Στην Αθήνα: 24 Χ 4 τρίμηνα = 96 ευρώ.

Η διαφορά είναι τεράστια και προέρχεται ΟΧΙ από την πραγματική τιμή του νερού αλλά απ' όλα τα άλλα του νερού που έχουν μάλιστα και το ανώτατο ΦΠΑ 24%, λες και η αποχέτευση και τα σχετικά τέλη είναι είδος πολυτελείας και όχι πρώτης ανάγκης.

Υπάρχει όμως και συνέχεια:
Η οικογένεια στην Ερμιόνη αγοράζει εμφιαλωμένο για να πιει και να μαγειρέψει γύρω στα 3 μπουκάλια την ημέρα, δηλαδή 3 Χ 365 μέρες = 1095 μπουκάλια το χρόνο. Δηλαδή 1095: 6 = 183 εξάδες. Η φτηνότερη εξάδα κάνει 1.5 ευρώ. Άρα η οικογένεια στην Ερμιόνη πληρώνει επιπλέον 183 Χ 1.5 = 274.5 ευρώ το χρόνο για εμφιαλωμένο νερό.

Τελικώς:

Στην Ερμιόνη η οικογένεια πληρώνει τον χρόνο για την ίδια ποσότητα νερού 207.30 + 274.5 = 481,8 ευρώ.

Στην Αθήνα η οικογένεια πληρώνει τον χρόνο για την ίδια ποσότητα νερού  96 ευρώ.

Και η διαφορά αυτή ΔΕΝ προέρχεται από την τιμή του νερού, αλλά από όλα τα άλλα.

Δηλαδή στην Ερμιόνη ένας χαμηλόμισθος των 500 ευρώ καθαρά το μήνα δίνει ένα μισθό τον χρόνο για νερό, ενώ ο αντίστοιχος Αθηναίος με έναν όμοιο μισθό πληρώνει το νερό του περίπου για 5 χρόνια!

(Τα στοιχεία είναι παρμένα από πραγματικούς πρόσφατους λογαριασμούς).

Άλλη ανάγνωση των ανωτέρω:

Στην πραγματικότητα το 1 κ.μ. νερού (για να πίνεις και για το νοικοκυριό) στην Ερμιόνη κοστίζει 481,8 : 111 = 4.34 ευρώ !!!

Στην πραγματικότητα το 1 κ.μ. νερού στην Αθήνα (για να πίνεις και για το νοικοκυριό) κοστίζει 96: 88 = 1.1 ευρώ.

Αυτά αισθάνεται στην τσέπη της η Ερμιονίτικη οικογένεια και γενικά η της Ερμιονίδας, και όχι τα διαδικαστικά των δίκαιων ή άδικων προσαυξήσεων, το τι έκαναν οι πρώην και τι κάνουν οι νυν, τι επερωτήσεις έκαναν οι βουλευτές μας, τι είπε η αντιπολίτευση κ.λ.π. ***
Έχοντας χρόνια συνηθίσει αυτή την κατάσταση, η ντόπια οικογένεια σχεδόν την έχει αποδεχθεί, όμως όσοι μένουν Αθήνα και συγχρόνως σε οικισμό Ερμιονίδας, παίρνοντας δύο λογαριασμούς από Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και ΕΥΔΑΠ, βλέπουν την τεράστια, ως άνω, διαφορά.

Βασίλης Γκάτσος


*** Εντάξει η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου για δύο χρόνια δεν έστελνε λογαριασμούς. Νερό όμως έδινε και το καταμετρούσε. Λεφτά δεν μάζευε. Όμως έπρεπε να τα μαζέψει κάποτε. Είτε όλα μαζί σε ένα λογαριασμό, πράγμα δύσκολο, είτε κατανεμημένα σε περισσότερους για διευκόλυνση. Εμείς που καταναλώσαμε το νερό, φυσικά θέλαμε και θέλουμε να το πληρώσουμε. Με καλή θέληση συμπολίτευση και αντιπολίτευση βρίσκουν τον τρόπο, χωρίς βέβαια να ζημιώσουν τους δημότες που δεν φταιξανε σε τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Είναι το παραπάνω που λεπτομερώς εξέθεσα.