Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

"Η ζωή είναι μια δουλειά..."



Α'. "...τον ρώτησα αν ήξερε, γιατί δεν είχα ξανακούσει τίποτα για τον κύριο ντε Ρεστώ.
"Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Ο κόμης είναι του θανατά. Είναι μια απ' αυτές τις τρυφερές ψυχές οι οποίες, μη γνωρίζοντας τον τρόπο να σκοτώσουν τον πόνο τους, αφήνονται να τους σκοτώσει αυτός.
Η ζωή είναι μια δουλειά, ένα επάγγελμα που πρέπει κανείς να κάνει τον κόπο να το μάθει. 
Όταν ένας άνθρωπος έχει μάθει τη ζωή δοκιμάζοντας πολλές πίκρες, η ίνα του δυναμώνει κι αποκτά ένα είδος ευλυγισίας, που του επιτρέπει να κυβερνά την ευαισθησία του. Κάνει τα νεύρα του ατσάλινα ελατήρια που λυγίζουν χωρίς να σπάνε. Αν έχει γερό στομάχι, ένας άνθρωπος που έχει προετοιμαστεί έτσι μπορεί να ζήσει τόσο πολύ, όσο οι κέδροι του Λιβάνου, τα περίφημα δέντρα..."

Β'. "...Έχω παρατηρήσει, κυρία μου, είπε ο Ντερβίλ στην υποκόμισσα ντε Γκρανλιέ σ' έναν τόνο εκμυστήρευσης, ότι υπάρχουν ορισμένα ηθικά φαινόμενα στον κόσμο που δεν τα προσέχουμε αρκετά.
Επειδή είμαι εκ φύσεως παρατηρητικός τύπος, επιχειρούσα πάντα άθελά μου, να αναλύσω τις οικονομικές υποθέσεις που χειρίζομαι και στις οποίες παίζουν μεγάλο όλο τα πάθη.
Μού προκαλεί λοιπόν θαυμασμό και μια πρωτοφανή πάντα έκπληξη το γεγονός ότι οι αντίδικοι μαντεύουν σχεδόν πάντα τις κρυφές προθέσεις και τις σκέψεις που έχει μέσα του ο ένας για τον άλλον. Συναντάς πολλές φορές ανάμεσα σε δύο εχθρούς την ίδια διαύγεια πνεύματος, την ίδια δύναμη ψυχικής ενόρασης μ' αυτήν που υπάρχει ανάμεσα σε δυο εραστές που διαβάζουν ο ένας την ψυχή του άλλου.
Έτσι, όταν βρεθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλον, η κόμισσα κι εγώ, κατάλαβα ξαφνικά την αιτία της αντιπάθειας που είχε για μένα, κι ας έκρυβε τα αισθήματά της κάτω από την πιο χαριτωμένη ευγένεια και προσήνεια. Ήμουν ένας άνθρωπος που αναγκαστικά θα μάθαινε τα μυστικά της ' και είναι αδύνατον σε μια γυναίκα να μη μισήσει έναν άντρα μπροστά στον οποίο είναι υποχρεωμένη να κοκκινήσει από ντροπή..."

 από τη νουβέλα "Γκομπσέκ"
του Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1799 - 1850)
 
μτφ. Ακακία Κορδόση,
εκδ. Καστανιώτης, 1996 
 
'Ελλη Βασιλάκη