Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

«Σαρώνεται» η Αργολίδα από ελέγχους για αποφυγή νέων παθογόνων

«Σαρώνεται» η Αργολίδα από ελέγχους για αποφυγή νέων παθογόνων
Στο μικροσκόπιο έντομα, ακάρεα, αλευρώδεις, θρίπες, μύκητες, νηματώδη, βακτήρια, ιοί και ένα σαλιγκάρι
ypaithros 
Συνεχίζονται στην Αργολίδα για όγδοη χρονιά οι μακροσκοπικοί και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο πλαίσιο του επίσημου Προγράμματος Επισκοπήσεων (Surveys), που διενεργείται από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της ΔΑΟΚ Αργολίδας, που εκπαιδεύονται για τον σκοπό αυτό.
Όπως τόνισε στην «ΥΧ» η προϊσταμένη του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Κωνσταντίνα Σπανού, «ο σκοπός των επισκοπήσεων είναι αφενός να διαφυλάξουν τις καλλιέργειες της Ελλάδας από την “εισβολή” και την επέκταση παθογόνων καραντίνας από χώρες της ΕΕ ή από τρίτες χώρες, αφετέρου να εξασφαλίσουν την ομαλή πορεία των εξαγωγών και το κύρος της χώρας, αποδεικνύοντας μέσω των ελέγχων που
πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές παραγωγής τους ότι τα προϊόντα μας πληρούν τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας προορισμού».
Οι επιθεωρήσεις που γίνονται μέσω των επισκοπήσεων είναι πολύ σημαντικές για την Αργολίδα. Στον νομό εκπροσωπούνται σχεδόν όλες οι καλλιέργειες –δενδρώδεις και ετήσιες– οι οποίες απειλούνται από επιβλαβείς οργανισμούς που δεν έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, καθώς και νέες καλλιέργειες που δοκιμάζουν τη δυναμική τους και την προσαρμοστικότητά τους στην Αργολίδα, όπως είναι τα γκότζι μπέρι.
Η κα Σπανού ανέφερε ότι «τη φετινή χρονιά πραγματοποιούνται στην περιοχή μας επιθεωρήσεις για 22 παθογόνα καραντίνας από τα οποία 11 αφορούν έντομα, ακάρεα, αλευρώδεις και θρίπες, τρία αφορούν μύκητες, ένα νηματώδη, τέσσερα βακτήρια, δύο ιούς και ένα σαλιγκάρι». Έχουν ληφθεί δείγματα από τις περιοχές Ίρια, Μοναστηράκι, Δαλαμανάρα, Ανυφί, Μοναστηράκι, Κρανίδι, Ερμιόνη, Τραχειά, Ναύπλιο, Άργος και Σκαφιδάκι.
Τα σημεία δειγματοληψίας ορίζονται ανάλογα με το είδος του ξενιστή, το έντομο-φορέα και τη χώρα που έχει αναφερθεί η ύπαρξη του παθογόνου, όπως παρακάτω:
  • Εμπορικοί οπωρώνες (φυτείες), θερμοκηπιακές ή υπαίθριες ετήσιες καλλιέργειες, ιδιαίτερα αν αυτές βρίσκονται κοντά σε σημεία εμπορίας, εισαγωγής ή διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού.
  • Φυτώρια παραγωγής και σημεία εμπορίας (κέντρα κήπων, αλυσίδες σούπερ μάρκετ κ.λπ.) φυτών ή δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση, ιδιαίτερα αν πρόκειται για φυτικό υλικό προερχόμενο από χώρες όπου έχει εντοπιστεί το παθογόνο ή τα έντομα-φορείς του.
  • Μεμονωμένα φυτά στο αστικό περιβάλλον π.χ. ιδιωτικούς κήπους, δενδροστοιχίες, αστικά δάση.
Εκτός από τους οπτικούς ελέγχους και τις δειγματοληψίες καρπών, φύλλων και βλαστών στα δέντρα ή τα φυτά, ξενιστές των εντόμων αναρτώνται με φερομονικές παγίδες με κολλητικούς πάτους, στους οποίους αυτά προσκολλώνται και, στη συνέχεια, ελέγχεται το είδος τους. Τέλος, ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κας Σπανού στην απειλή από τον παθογόνο οργανισμό Xylella fastidiosa, υπογραμμίζοντας την κατάσταση που υπάρχει στην υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Γιώργος Αργυρίου