Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Leonard Cohen στη Marianne

Ο Leonard Cohen έγραψε μια σπαρακτική τελευταία επιστολή προς τη μούσα του, Marianne Ihlen, πριν πεθάνει στις 29 Ιουλίου, ηλικίας 81 ετών.

Ήταν η Ihlen που είχε εμπνεύσει το «So Long, Marianne» και το «Bird on a wire», μετά την γνωριμία τους στην Ύδρα  το 1960 και αφού έγιναν ζευγάρι.
Το ραδιόφωνο CBC Radio μίλησε στον στενό φίλο της Marianne, Jan Christian Mollestad, σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, ο οποίος ανακοίνωσε στον Cohen ότι πλησιάζει ο θάνατός της, και έλαβε μια επιστολή του σπουδαίου μουσικού για να της τη διαβάσει.
Εγραφε:« Λοιπόν Marianne, φτάσαμε σε αυτό το χρονικό διάστημα, που είμαστε πραγματικά τόσο μεγάλοι που τα σώματά μας καταρρέουν και νομίζω ότι θα ακολουθήσω πολύ σύντομα».
» Να ξέρεις ότι είμαι τόσο κοντά  σου, πίσω σου, που αν απλώσεις το χέρι σου, νομίζω ότι μπορεί να φτάσεις το δικό μου. Και ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα για την ομορφιά σου και τη σοφία σου, αλλά εγώ δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο για αυτό, γιατί το ξέρεις. Αλλά τώρα, θέλω μόνο να σου ευχηθώ ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη.  Ατελείωτη αγάπη, θα σε δω στο τέλος του δρόμου… »

Όταν διάβασα τις γραμμές,» αν τεντώσεις το χέρι σου», η Marianne μου άπλωσε το χέρι της. Δύο μέρες αργότερα έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε. Έγραψα μια επιστολή πίσω στο Leonard και του είπα ότι στις τελευταίες στιγμές της, της σιγοτραγουδούσα το «Bird on a Wire» διότι αυτό ήταν το τραγούδι με το οποίο ένοιωθε πιο κοντά. και μετά τη φίλησα στο κεφάλι και έφυγε από το δωμάτιο, και είπα » Αντίο, Marianne ».

Ο Mollestad δήλωσε ότι η  Ihlen ήταν «πολύ χαρούμενη» που έλαβε την επιστολή του Cohen: με τον φίλο της, επίσης, εξιστορησε στο ραδιόφωνο, το πως γνωρίστηκε με τον Cohen, αφού είχε ήδη κάνει ένα παιδί με τον πρώτο της σύζυγο, ένα Νορβηγό συγγραφέα.
«Όταν η Marianne ήρθε στην Ύδρα μετά τον τοκετό στη Νορβηγία, ο σύζυγός της δεν ήταν εκεί», είπε. «Υπήρχε μόνο ένα κατάστημα στην πόλη. Και ήρθε εκεί με μικρό καλάθι της, με το μωρό της, και έκλαιγε σε μια κυρία από την Ελλάδα.   Και ξαφνικά στην πόρτα, βλέπει τη σιλλουέτα ενός άνδρα, που της λέει: «ξέρω ότι είστε η Marianne, και ξέρω τι συνέβη, ελάτε στον ήλιο να πιούμε ένα ποτήρι κρασί.» Και αυτός ήταν ο Leonard και την φρόντισε με στοργή. «
Η κηδεία της Ihlen έγινε στο Όσλο την Παρασκευή.
πηγή: Independent

http://www.hitandrun.gr/