Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

H Φωτιά .....και εμείς .


ΦΩΤΟ Γαρυφαλλιά Λίλη Σπάρου.
ΤΟΥ  ΙΧΝΗΛΑΤΗ

Η απώλεια του 20-25 % του δάσους της Κορακιάς..μόνο ώς συνολική αποτυχία μας μπορεί να αξιολογηθεί..Και το υπόλοιπο θα μπορούσε να καεί αν οι άνεμοι ήταν λίγο πιο δυνατοί,ή υπήρχε μια ανάλογη φωτια που θα μείωνε αναγκαστικά τα διαθέσιμα αεροσκάφη..

Παρόλο η προστασία του δάσους της Κορακιάς  το μεγαλύτερο στην Αργολίδα ,και με μεγάλη οικολογική αλλα και οικονομική αξία ηταν θεωρητικά σε πρώτη προτεραιότητα ,το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι σχέδιασμοί έγιναν ήταν λόγια του αέρα.γιατί βασίσθηκαν στη τήρηση της κλασσικής γραφειοκρατικής  τυπολατρίας.
Εδώ για να μη αφήσω χώρο για εντυπώσεις ,όλοι κινήθηκαν βάση των δυνατοτήτων τους και μάλιστα με αυταπάρνηση  και μερικές φορές με αυτοθυσία.
Απλά οι δυνατότητες ήταν μικρές για ένα τέτοιο συμβάν.Το τοπικό κλιμάκιο μας ,με το φιλότιμο  λιγοστό προσωπικό έκανε ότι μπορούσε ίσως και παραπάνω.Το ίδιο και οι εθελοντές με τα δύο οχήματα τους αλλα και όλοι αυτοί που πηγαν και βοήθησαν και πνίγηκαν στους καπνούς....
Θα μπορούσε αυτή η φωτιά να είχε σβηστεί στην αρχή ίσως .Αλλα η επόμενη ή η μεθεπόμενη θα είχε για το δάσος της Κορακιάς ή

στο Καταφύκι  ένα ανάλογο αποτέλεσμα.Αυτό είναι δεδομένο.
Οι δύο φωτιές στην στο Λουτρό  και στους Φούρνους έδειξαν ότι οι τοπικές δυνάμεις πυρόσβεσης δεν αρκούν για την περιοχή ..Ομως το καμπανάκι δεν  αξιολογήθηκε επαρκώς απο την ΠΥ .,ίσως και γιατί η τοπική κοινωνία δεν το έθεσε επιτακτικά και αποτελεσματικά.Βαδίζουμε στο χρόνο σαν  υπνωτισμένοι ανίκανοι να παρέμβουμε σε σημαντικά θέματα στη πανέμορφη περιοχή μας.

Βέβαια το Πυροσβεστικό Σώμα είναι υποστελεχωμένο και αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης σοβαρά πλέον θέματα στον εξοπλισμό του και στην επιχειρησιακή του δυνατότητα .Ομως στα δυνατά πλαίσια πρέπει να δρομολογηθεί μια αναδιανομή των δυνάμεων στο νομό μας  πρός νότο.
Και ο Δήμος Ερμιονίδας πρέπει να προσπαθήσει να έχει τουλάχιστον ένα μεγάλο υδροφόρο όχημα(που έλλειψε προχτές) ,και κυρίως να εφαρμόσει αυτά που προβλέπονται περί πρόληψης που κάθε χρόνο λέμε αλλά δεν εφαρμόζονται ποτέ  με διάφορες δικαιολογίες.
Αλλά και περαιτέρω δράσεις ,με εκπόνηση και ψήφισης κανονιστικών πράξεων που θα βελτιστοποιούν τα προληπτικά μέτρα ακόμη και για υποχρεωτικού καθαρισμούς ιδιοκτησιών εκτός σχεδίου που είναι σε δημοτικου δρόμους ,αλλά και γειτονεύουν με δασικές
Μπορεί ο πολύς κόσμος ,να φαντάζεται ότι τις πυρκαγιές της βάζουν εμπρηστές με στόχο τα δάση ,η πραγματικότητα είναι ότι συνήθως οι αιτίες είναι ανθρώπινα λάθη (πχ κάψιμο χόρτων),τα δίκτυα της ΔΕΗ ,ενας σπινθήρας απο ένα εργαλείο κλπ. Αιτίες που μπορούν να μειωθούν σημαντικά ..όχι βέβαια να εξαλειφτούν στο σύνολο τους.
Η αποτυχία μας  και η απόδειξη ότι αποδειχτήκαμε λίγοι για να προστατεύσουμε τις ομορφιές του τόπου μας πρέπει να μας ταρακουνήσει όλους  ,και η ειλικρινή παραδοχή της  να συνοδεύεται απο ουσιαστική αυτοκριτική ,αλλά και σειρα ενεργειών  πρός τη σωστή κατεύθυνση ...Και στη προστασία της καμμένης έκτασης αλλα και στη καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη ...

"Ι"