Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ - Ο ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΦΙΛΙΚΟΣ

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ
 
THE LOVE OF A BOY

...Κι εκεί που σε φαντάστηκα να πέφτεις, ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό, στο περιγιάλι της πατρίδας μου, εξ ιδίων το βόλι, νέος εικοσιεφτά χρονώ, ερωτικός, ενθουσιώδης, θαραλλέος, μισο - Αλκιβιάδης, μισο- ΄Αγγελος πρωτοστάτης, ουρανόθεν που επέμφη να πει τη ελληνική επαναστάσει του ' 21 το χαίρε, τυχοδιώκτης, αλαζονικός τάχατες, προδότης και αποδιοπομπαίος, μα τίποτε εξ όλων αυτών, απλώς ένας ανοικονόμητος μοιραίος, να πέφτεις αφοπλιστικά ωραίος, αθώα- ωσάν ανυπεράσπιστο παιδί- φωνάζοντας τις τελευταίες σου λέξεις: ''Αχ, με φάγατε! Μα τι σάς έκαμα;'' - κι εκεί, που έτσι ποιητικόν σ' έπλασε η φαντασία μου, εράγισε κι εμένα η καρδιά μου, Νίκο.

 
 Ο Νικόλαος Γαλάτης (1792 - 1819) ήταν ένα από τα ιδρυτικά και πλέον δραστήρια μέλη της Φιλικής Εταιρείας, εντούτοις δολοφονήθηκε από άλλα μέλη της για λόγους που μένουν αδιευκρίνιστοι. Ορισμένοι ιστορικοί  αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα μέλη ήθελαν να τον απομακρύνουν γιατί επεδίωκε να αναλάβει την ηγεσία της οργάνωσης, και μάλιστα σε κάποια φάση το είχε καταφέρει, άλλοι αναφέρουν ως κίνητρο τον αλαζονικό χαρακτήρα του και τις υποτιθέμενες ή πραγματικές οικονομικές ατασθαλίες του (με το ταμείο της Φιλικής εταιρείας), και άλλοι την απειλή που φέρεται να ξεστόμισε (ότι σε περίπτωση που οι άλλοι δεν τον αποδέχονταν ως αρχηγό ή δεν ενέδιδαν στις απόψεις του θα τους κατέδιδε στις τουρκικές αρχές). Η τελευταία εκδοχή τον παρουσιάζει ως κίνδυνο για την οργάνωση και πιθανό προδότη.

 Στα παράλια της Ερμιόνης ο Δημητρόπουλος πυροβόλησε δύο φορές τον Γαλάτη, ο οποίος μάλιστα στον πρώτο πυροβολισμό προσπάθησε να μαχαιρώσει τον Δημητρόπουλο με το σπαθί του, δεχόμενος αμέσως και δεύτερη σφαίρα. Καθώς πέθαινε, απευθυνόμενος στο δολοφόνο του είπε: «Αχ! Μ' εφάγατε. Τι σας έκαμα;».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60 ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΣΠΥΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ''ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ'' ΜΕ ΤΟΥΣ Κ. ΝΑΟ, Κ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
 ΠΡ.Ε.Π.ΕΡΜΙΟΝΗΣ