Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΝΕΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ο Δήμος Ερμιονίδας εναρμονιζόμενος πλήρως με τις Κοινοτικές Οδηγίες καθώς και την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία για την περιβαλλοντικά ορθή και βιώσιμη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), αρχίζει άμεσα να εφαρμόζει πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή για τη χωριστή συλλογή, μεταφορά και εν συνεχεία τη διαχείριση των ρευμάτων αυτών προς την κατεύθυνση ανακύκλωσης – κομποστοποίησης, με τη  συνεργασία αδειοδοτημένων φορέων. 
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα Πλήρους Διαλογής στην Πηγή επιμερίζει τα Αστικά Στερεά Απόβλητα σε 4 ρεύματα, δηλαδή τα απόβλητα πλέον θα επιρρίπτονται σε τέσσερις διαφορετικούς κάδους.
1.     Τον καφέ κάδο για τα οργανικά βιοαποδομήσιμα απόβλητα
2.     Τον μπλε κάδο για τα Ανακυκλώσιμα Συσκευασιών
3.     Τον πράσινο κάδο για τα Ανακυκλώσιμα Μη Συσκευασιών και
4.     Τα κοντέινερς για τα ογκώδη και τα ειδικά ρεύματα αποβλήτων.
Στην συνέχεια αυτά τα 4 ρεύματα ΑΣΑ, που έχουν συλλεχθεί χωριστά, οδηγούνται σε αδειοδοτημένους φορείς με σκοπό τη διαχείρισή τους.

Για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών σε κάθε κάδο θα επικολληθούν ετικέτες με το τι επιτρέπεται να ρίχνουμε μέσα σε αυτόν, θα διανεμηθούν στους κατοίκους της Ερμιονίδας 15.000 ενημερωτικά φυλλάδια και θα γίνουν ενημερωτικές ημερίδες, που θα αφορούν το νέο μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων.  

Λόγω της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η επαρχία μας, ο Δήμος Ερμιονίδας προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου της επεξεργασίας 2.000 tn προ-διαλεγμένων ρευμάτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην εταιρεία RAP GROUP P.C., η οποία αποτελεί φορέα διαχείρισης και λειτουργίας μονάδων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και επεξεργασίας ΑΣΑ, σε νόμιμα αδειοδοτημένες μονάδες.
Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση ο μέσος όρος της τιμής για τη διαχείριση ενός τόνου απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών και του ΦΠΑ,  είναι κατά πολύ χαμηλότερος από το κόστος της αμφιβόλου μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής, που έγινε το περασμένο καλοκαίρι.

Πλέον αυτού θα πρέπει να τονισθεί ότι η ανάδοχος εταιρεία  θα
παίρνει, από την επαρχία μας τα ανακυκλώσιμα συσκευασίας, που ρίπτονται στον μπλε κάδο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο. Μέχρι σήμερα ο Δήμος επιβαρυνόταν με έξοδα (καυσίμων απορριμματοφόρων, ημερομισθίου προσωπικού, συντήρησης οχήματος, κλπ.) για τη μεταφορά των ίδιων ανακυκλώσιμων, τα οποία μεταφέρονταν στην Τρίπολη.

Οι 2.000 tn, που θα παραλάβει και θα διαχειρισθεί η ανάδοχος εταιρεία έχει υπολογιστεί ότι θα καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου μας για τρεις περίπου μήνες.

Στο διάστημα αυτό θα έχει εν τω μεταξύ ολοκληρωθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2015, στον οποίο θα προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Ερμιονίδας.

Με αυτόν τον τρόπο η νέα Δημοτική Αρχή ξεκινάει στο χρόνο ρεκόρ των τριών μηνών, την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων, που ταλανίζει εδώ και 4 χρόνια τον τόπο μας.

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σφυρής, συνεπής στις δεσμεύσεις του, ξεκινάει ένα πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο το συντομότερο δυνατό η Ερμιονίδα να είναι πεντακάθαρη χωρίς ίχνος σκουπιδιού, όπως ακριβώς την παρέδωσε το Δεκέμβριο του 2010 στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να στηλιτευθεί η αήθης συμπεριφορά των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ.  Λάμπρου Αναστασίου και Αντωνόπουλου Αντωνίου, οι οποίοι την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, φωνάζοντας και χτυπώντας τα χέρια στα τραπέζια, προσπάθησαν να διακόψουν την συνεδρίαση και παρεμπόδισαν τους εκπροσώπους της εταιρείας RAP GROUP P.C. να ενημερώσουν τους Δημότες της Ερμιονίδας για το νέο μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων, ισχυριζόμενοι ψευδέστατα (για μια ακόμα φορά) πως η παρουσία και ο λόγος του εργολάβου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνιστούν αιτία ακύρωσης της σύμβασης.

Έτσι λοιπόν οι προαναφερόμενοι Σύμβουλοι συνεπικουρούμενοι και από τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, δεν επέτρεψαν με τη συμπεριφορά τους στον ιδιώτη εργολάβο και στον Μηχανολόγο Μηχανικό με Διδακτορικό στη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ο οποίος συμμετέχει μάλιστα και σε ερευνητική ομάδα του Ε.Μ.Π.) να ενημερώσουν το Σώμα και κατ’ επέκταση τους Δημότες της Ερμιονίδας για τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου και την νέα πρωτοποριακή διαχείριση των απορριμμάτων.

Η τακτική και η συμπεριφορά τους στόχευε στο να αποκρύψουν την αλήθεια, διότι τους ενοχλεί πολύ να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Ερμιονίδας για τον τρόπο λειτουργίας του περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου Πράσινου Σημείου και αυτό γιατί θέλουν να συνεχίσουν να παραπληροφορούν τον κόσμο κινδυνολογώντας και ψευδολογώντας.

Οφείλουμε να στηλιτεύσουμε τη διγλωσσία, την υποκρισία και την αντίφαση όλων των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι ενώ με γραπτό αίτημά τους ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την 24η Οκτωβρίου 2014, ισχυριζόμενοι ότι « η Ερμιονίδα βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη, τα σκουπίδια είναι βουνά, υπάρχουν παντού, δεν αντέχουμε άλλο κ.λπ.», ένα μήνα μετά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης-11-2014, ισχυρίστηκαν ότι η Ερμιονίδα δεν βρίσκεται σε  επείγουσα ανάγκη, ανατρέποντας πλήρως τους προηγούμενους ισχυρισμούς τους.

Το γεγονός όμως της επείγουσας ανάγκης ήταν αυτό που οδήγησε τη Δημοτική Αρχή να αποφασίσει για την απευθείας ανάθεση της διαχείρισης 2.000 tn απορριμμάτων σε αδειοδοτημένο ιδιώτη, ώστε να επισπευτεί η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους, τις πλατείες, τα σχολεία και λοιπούς χώρους. Αντιθέτως η Αντιπολίτευση, ανακόλουθη με τον εαυτό της, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι η επαρχία μας δεν βρίσκεται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης και ότι ο τόπος μας αντέχει άλλους τρεις μήνες με τα σκουπίδια χύδην  στους δρόμους έως ότου ολοκληρωθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι η Αντιπολίτευση, πλην του κ. Λυμπερόπουλου Κων/νου, στηριζόμενη  σε αυτό το αίολο επιχείρημα, δηλαδή της μη ύπαρξης επείγουσας ανάγκης, άφησε μομφή εναντίον της Συμπολίτευσης χαρακτηρίζοντας «χαριστική και ύποπτη» τη σύμβαση, κατηγορώντας τους Συμβούλους της Συμπολίτευσης για μη χρηστή διοίκηση θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω την τιμιότητα τους.

Επειδή όμως η Δημοτική Αρχή είναι πεντακάθαρη και δεν ανέχεται τέτοιου είδους λασπολογίες, θα φέρει το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εκεί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης θα κληθούν να αποδείξουν τις κατηγορίες τους. Εάν δεν μπορέσουν να τις αποδείξουν ή να τις αναιρέσουν τότε θα αποδειχθούν συκοφάντες και το λόγο θα έχει πλέον η Δικαιοσύνη.

Για άλλη μια φορά κλήθηκε σύσσωμη η Αντιπολίτευση να παρουσιάσει την πρότασή της στο ζήτημα των απορριμμάτων, χωρίς να το πράξει.
Είναι φανερό λοιπόν ότι υπάρχει από την πλευρά της πλήρης έλλειψη προτάσεων και φοβούμενη την άμεση λύση του προβλήματος των απορριμμάτων, αντιδρά σθεναρά προσπαθώντας με κάθε τρόπο να την αποτρέψει, προσφεύγοντας σε απαράδεκτες ενέργειες κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Σφυρή, ο οποίος απευθυνόμενος στους κ.κ. Λάμπρου και Μπαλαμπάνη είπε:
Το πρόβλημα των απορριμμάτων και της απαράδεκτης κατάστασης που έχετε δημιουργήσει στην Ερμιονίδα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, θα λυθεί και θα καθαρίσει ο τόπος μας. Ο λαϊκισμός, ο τραμπουκισμός και η κινδυνολογία δεν έχουν θέση σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργείτε κλίμα προκλήσεων και εκφοβισμού, όπως είχατε συνηθίσει να κάνετε κατά την θητεία σας.Αυτό που φοβάστε είναι η άμεση λύση του προβλήματος, πράγμα το οποίο θα αποδείξει την ανικανότητα και την αχρηστία σας σαν μέλη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.”

Τέλος τονίστηκε από τον Δήμαρχο κ. Σφυρή ότι ο Δήμος Ερμιονίδας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία Δημοτικού χώρου ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε στους Δημότες της Ερμιονίδας, ότι η νέα Δημοτική Αρχή δίνει με το σχεδιασμό της και την υλοποίησή του λύση σύννομη, περιβαλλοντικά ορθή, οικονομική και άμεση στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σφυρής θα καταστήσει την Ερμιονίδα και πάλι καθαρή, όπως παραδόθηκε το Δεκέμβριο του 2010. 


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ