Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ένας μήνας υπερτιμημένος


 
πριν από δέκα χρόνια, στις 27 Ιουλίου 2001, ο αμερικανός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Πλοτζ εξαπέλυε από τις στήλες του περιοδικού «Slate» σφοδρή επίθεση κατά του Αυγούστου:
 
Αυτός ο μήνας είναι καταραμένος, έγραφε.
Αύγουστο άρχισε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Αύγουστο έπεσαν οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, Αύγουστο συνέτριψαν τα σοβιετικά τανκς την Άνοιξη της Πράγας, Αύγουστο πέθαναν η Αννα Φρανκ, ο Ελβις Πρίσλεϊ και η Μέριλιν Μονρόε.
 
Είναι ένας μήνας υπερτιμημένος: όλοι φεύγουν τότε για διακοπές, αλλά στην πραγματικότητα τον Ιούλιο κάνει καλύτερο καιρό.
 
Είναι επίσης ένας μήνας δύσκολος: ενώ ο Μάρτιος είναι σίγουρα ο τρίτος μήνας του χρόνου και ο Οκτώβριος χωρίς αμφιβολία ο δέκατος, για να βρούμε τι είναι ο Αύγουστος πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε με τα δάκτυλα.
 
Ας αποτολμήσουμε λοιπόν μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση: ας κολλήσουμε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στον Ιούλιο (ώστε να παρατείνουμε το πνεύμα των διακοπών), ας χαρίσουμε το τελευταίο δεκαήμερο στον Σεπτέμβριο (ώστε να χαρούν τα παιδιά που θα αρχίζει αργότερα το σχολείο) και ας συρρικνώσουμε αυτόν τον αντιπαθητικό μήνα σε δέκα ημέρες, συν την ευλογημένη τελευταία.
 
Και πολύ του είναι.
 
 
Ενάμιση μήνα μετά τη διατύπωση εκείνης της επαναστατικής πρότασης, σημειώθηκε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.
 
Προς στιγμήν, ο Σεπτέμβριος αντικατέστησε τον προκάτοχό του ως ο πιο μισητός μήνας του χρόνου.

Πολλοί ηγέτες θεώρησαν ότι μπορούσαν να αρχίσουν να πηγαίνουν πάλι Αύγουστο διακοπές, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του πατέρα Μπους ο οποίος είχε περάσει δύσκολες ημέρες τους τρεις πρώτους Αυγούστους της θητείας του: το 1989 σημειώθηκε το πρώτο ρήγμα στο Τείχος του Βερολίνου, το 1990 ο Σαντάμ εισέβαλε στο Κουβέιτ και το 1991 έγινε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Γκορμπατσόφ.
 
Η κατάρα όμως συνεχίστηκε.

Τον Αύγουστο του 2008, όταν τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στη Γεωργία, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ αναγκάστηκε να χειριστεί την κρίση μέσω του κινητού του από μια εξοχική βίλα στην Ισπανία.

Και επειδή τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, αυτό τον μήνα η χρηματοπιστωτική κρίση πέτυχε και πάλι πολλούς από τους ευρωπαίους πολιτικούς στις διακοπές τους.

Το γλυκό ήρθε να δέσει με τις ταραχές στη Βρετανία, που ανάγκασαν κατά σειρά την υπουργό Εσωτερικών, τον δήμαρχο του Λονδίνου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επιστρέψουν εσπευσμένα στις θέσεις τους.

Να γιατί μείναμε εμείς που μας διαβάζετε στις επάλξεις, ελπίζοντας να τελειώσει αυτός ο μήνας μια ώρα αρχύτερα και να αποφύγουμε τα χειρότερα.
 
 
του Μιχάλη Μητσού
ΝΕΑ, 2011 
Πρόταση της Έλλης Βασιλάκη