Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

«Παστρικάκεια 2014»

Απονομή κατηγορία HANSA και οι 3 αθλητές είναι αθλητικά μέλη του SAILABILITY HELLAS.
Απονομή από την πρόεδρο του SAILABILITY HELLAS κα Κική Βεντουρή - Σέρφα. 
Από αριστερά και δίπλα στην Πρόεδρο, Φωκιανός Ελευθέριος, μέση Στράτος Αχλάτης, Κουρουβάνη Ειρήνη.

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, ολοκληρώθηκαν 
με επιτυχία οι Ιστιοπλοϊκοί Aγώνες «Παστρικάκεια 2014»,
που διοργανώθηκαν από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ) και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά (ΙΟΠ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ). Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαληρικού Όρμου, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου, με την συμμετοχή 189 πληρωμάτων σε δεκαέξι κατηγορίες, με τον συνολικό αριθμό των αθλητών να ξεπερνά τους 290.
Η τελετή απονομής επάθλων, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΣΝΔ, με τη παρουσία του Αντιναυάρχου (Μ) Η. Δημόπουλου ΠΝ Διοικητή ΔΔΜΝ, ως εκπροσώπου Α/ΓΕΝ, της Διοίκησης της ΣΝΔ, των διοργανωτών και των συμμετεχόντων αθλητών.

Untitled-1
Φωτό από κατηγορία ΗΑΝSA και οι 3 αθλητές είναι αθλητικά μέλη του SAILABILITY HELLAS

Untitled-2
Φωτό από προετοιμασία για εκκίνηση

Untitled-3
Κουρουβάνη Ειρήνη



Untitled-4
Φωκιανός Ελευθέριος

Untitled-5
Στράτος Αχλάτης



Untitled-7
Aπονομή στα Παστρικάκεια 2014 στην Παραολυμπιακή Κατηγορία 2,4mr.
Από αριστερά : Πατεράκης Νίκος ΙΟΠ (μέλος εθνικής παραολυμπιακής ομάδας) στη μέση Σαραφίδης Λουκάς ΙΟΠ (εθνική παραολυμπιακή ομάδα) και αριστερά με τον μικρό του Χωραφιάρης Θοδωρής ΝΟΤΚ.
Απονομή από την κα Βίκυ Αρβανίτη Γραμματέα Επιτροπής ΑΜΕΑ της ΕΙΟ και Αντιπρόεδρος SAILABILITY HELLAS. 

PASTRIKAKIS
Ο Ιωάννης Παστρικάκης μοναχογιός του γιατρού Γεωργίου Παστρικάκη και της Σοφίας το γένος Γραικού, γεννήθηκε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης στις 14 Δεκεμβρίου 1894.
Τελείωσε το Δημοτικό στις Αρχάνες και το Γυμνάσιο στο Ηράκλειο. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1910 μπήκε στη στη σχολή ναυτικών δοκίμων.
Kατά την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων στη Σχολή φοιτούσαν μόνο πρωτοετείς και τριτοετείς διότι το 1909 και το 1911 δεν είχαν καταταγεί δόκιμοι. Ως τριτοετής ναυτικός δόκιμος είχε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες να πεισθεί το Υπουργείο Ναυτικών να επιτρέψει στους νεαρούς δοκίμους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της πατρίδος να απελευθερώσει τα σκλαβωμένα ακόμα χώματα της από τον Τούρκικο ζυγό. Για το σκοπό αυτό παρακάλεσε πολλές φορές τον υπουργό των Ναυτικών Νικόλαο Στράτο ακόμη και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο που τύχαινε να είναι νονός του. Έτσι ο Ιωάννης Γ. Παστρικάκης με τους υπόλοιπους τριτοετείς συμμαθητές του τοποθετήθηκαν στον Στόλο του Αιγαίου και έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις. Το σχετικό διάταγμα όριζε ότι διατίθενται μόνο στην υπηρεσία των αποβατικών αγημάτων και ότι μετά το τέλος της επιστρατεύσεως θα επανέρχονταν στη Σχολή προκειμένου να συνεχίσουν τα μαθήματά τους. Στη Χίο ήρθε εκτελώντας χρέη αξιωματικού αποβατικού αγήματος, και συμμετείχε στην κατάληψη του υψώματος Σελλάδα του Αίπους. Βρήκε ηρωικό θάνατο μαζί με άλλους συντρόφους του στις 15 Νοεμβρίου 1912.
Οι νεκροί της Σελλάδας τάφηκαν μετά την εγκατάλλειψη του Αίπους από τις ελληνικές δυνάμεις στις 22 Νοεμβρίου από Πυτιανούς που αγγάρευσε ο επικεφαλής τούρκος ανθυπολοχαγός Εμβέρ. Ήταν ο ίδιος αξιωματικός που σύμφωνα με τον δάσκαλο Ι.Βαριαδάκη κατά την μέρα της επιβιβάσεως και του απόπλου των πλοίων με τους τούρκους αιχμαλώτους φανέρωσε στους Βρονταδούσους Ιωάννη Γλύκα και Δημήτριο Γέμελο το τόπο ταφής του Ι. Παστρικάκη.
Έτσι 45 ημέρες μετά το θάνατό του, με φροντίδα της επιτροπής του Αγίου Γεωργίου εντοπίστηκε ο τάφος, ξεθάφτηκε το σώμα του ήρωα, τοποθετήθηκε σε τσίγκινη θήκη και μεταφέρθηκε στο ναό. Την επομένη, 8 Φεβρουαρίου 1913 μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Χίου και στις 4 το απόγευμα έγινε η κηδεία του, παρουσία και της μητέρας του Σοφίας Γ. Παστρικάκη και τάφηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, κοντά στον σύντροφό του Νικόλαο Ρίτσο.
Το 1915 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων των πεσόντων. Η μητέρα του Ιωάννη Παστρικάκη πήγε ξανά στη Χίο το 1928 και παρέδωσε τα οστά του παιδιού της στην επιτροπή του Αγίου Γεωργίου λέγοντας: «Γνωρίζω καλώς τας τιμάς που αποδίδετε κατ΄ έτος εις το παιδί μου. Γι αυτό κι εγώ δεν τα παίρνω μαζί μου στην Κρήτη, αλλά τα αφήνω σε εσάς. Σ΄εσάς ανήκουν».
Ο Ιωάννης Παστρικάκης ήταν πρώτος μαθητής της σχολής ναυτικών δοκίμων που έπεσε στο πεδίο της μάχης.
Μετά το θάνατο του, του απονεμήθηκε ο βαθμός του αρχικελευστή οπλίτη και τοποθετήθηκε η προτομή του στο κήπο της σχολής και διοργανώνονται προς τιμή του κάθε χρόνο ιστιοπλοικοί αγώνες με την ονομασία «ΠΑΣΡΙΚΑΚΕΙΑ» σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Έτσι λοιπόν και φέτος η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς διοργάνωσαν υπό την αιγίδα της Ε.Ι.Ο. τον αγώνα «ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΕΙΑ 2014» στις 10-11 Μαΐου 2014.
glyfadametropolitans