Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Για να μαθαίνουν και οι νεότεροι, οικολόγοι και μη

 2
190
Ερμιονίδα
Κινέτα
135653,00
Γη
Παραλιακή έκταση  – βαλτότοπος

Αυτή η έκταση στην Κινέτα της Ερμιόνης είναι η Λιμνοθάλασσα Ποτοκίων. Αμέσως θα μου πείτε: Αφού το περισσότερο είναι θάλασσα πώς θα πουληθεί προς αξιοποίηση; Και κατά δεύτερον, γιατί καταγράφεται ως βαλτότοπος και όχι ως λιμνοθάλασσα; Ποια η ιστορία αυτού του τόπου του θαυμαστού, η αρχαία η παλιά, και η πρόσφατη; Το Δημόσιο θυμίζει μερικές φορές την απάντηση του Καραγκιόζη στην ερώτηση του Πασά: "Πες μου παιδί μου, έχεις μεγάλη περιουσία;" "Βέβαια πατσά μου, απέραντες εκτάσεις με χαμομήλι και οικόπεδα στη θάλασσα, όσο κει που πιάνει το μάτι σου!" "Ω! μα το γεραμπί! δεν τόξερα! είσαι λοιπόν σπουδαίος γαμπρός!" (ο διάλογος από τα Καραγκιόζια του Αβραάμ στο Τροκαντερό).
Έγινε όμως  και πραγματικότητα! Όταν πούλαγαν τα πρώτα αγροτεμάχια των 300 τ.μ., τα περιμάντρωναν και έκοβαν και μικρούς δρομίσκους, ίσα να περνάει γαίδούρι φορτωμένο, όπως έλεγαν οι παλιοί. Ήσαν λοιπόν περιμαντρωμένα προς τον δρόμο τον κεντρικό και έμπαιναν μέσα στο βάλτο έως πολύ χαμηλά, ακόμη υπάρχουν ίχνη από τα παλούκια. Είχε φουσκοθαλασσιά, η έκταση αυτή είχε γεμίσει νερό, όπως βέβαια γινότανε πάντα, και τα συρματοπλέγματα και οι σιδερένιες πορτούλες πράγματι ρυμοτομούσανε οικόπεδο θάλασσας. Τοπίο Αγγελόπουλου δηλαδή. Ένας λοιπόν απελπισμένος με ένα χάρτη στο χέρι προσπαθούσε να εντοπίσει  το παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο που είχε αγοράσει στην Πρωτεύουσα .... από χάρτη. Σταματάει ένα σεβάσμιο γέροντα που πήγαινε στην Κουβέρτα στα κτήματά του και τον παρακαλεί δείχνοντάς του τον χάρτη να του πει αν ξέρει πού είναι: "Βρε ευλογημένε, τι ψάχνεις πάνω από το δρόμο; Νάτο εκεί είναι μέσα στη θάλασσα!" Κάγκελο ο αγοραστής! "Αμ, για το καλοκαίρι δε το αγόρασες; Με το μαγιό μια χαρά θα είσαστε!". Και τον άφησε .... κάγκελο! Αυτό θα πει Ελλάδα, αυτό θα πει Ερμιονίδα (σημ. δεν είναι ανέκδοτο).
Για το "έγκλημα" και τα μυστικά ...... του βάλτου λοιπόν, στο επόμενο η συνέχεια. Ο Αγαπητός Δήμαρχος δεν γνωρίζει για το εκεί "έγκλημα" γιατί δεν ήταν τότε στα πράγματα που λέμε του τόπου μας και αν το γνωρίζει, μόνον βιβλιογραφικά, και φυσικά μόνον αν ήταν τότε συνδρομητής των τοπικών εφημερίδων ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ και ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ. Γιατί αρκετοί νέοι της Ερμιόνης είχαν φωνή, όταν έπρεπε με όποιο κόστος, φυσικά μέσα σ' αυτούς και ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος. Και είναι υπερήφανοι που σώθηκε αυτός ο θείος τόπος, έστω και με αβαρίες, σε αντίθεση με των Φλαμπούρων που χάθηκε. Και για μένα προσωπικά που τον περπατάω από μικρό παιδάκι, μια και από πάνω είχαμε το περιβόλι του παππού μας του Βασίλη του Κανέλλη, από τότε που η νεογέννητη κοτσομούρα ανέβαινε κοπάδι τα αυλάκια του και τα λαβράκια κυνηγώντας ξενερίζανε και προσπαθούσα να τα χτυπήσω με πέτρες, και μετά έγινε ο αγαπημένος τόπος πυροφανιού, και μάλιστα μία βραδιά με την αυτοσχέδια βάρκα του Λάζαρου Δεδάκη, στα κουπιά ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος. Και, αν χρειαστεί, θα τον ξανασώσουμε τον τόπο αυτόν.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος