Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Όταν οι Ολλανδοί έμαθαν… για τον Πόρο

Στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, πραγματοποιήθηκε από τις 8 μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου, η διεθνής τουριστική έκθεση «Vakantiebeurs 2013», μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις του πλανήτη, με συμμετοχή 1400 φορέων και επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού, από όλο τον κόσμο.
Επισκεφτήκαμε την έκθεση την τελευταία ημέρα, Κυριακή 13 Ιανουαρίου. Η είσοδος για το κοινό, δεν ήταν δωρεάν. Αν και είχαμε πρόσκληση, είδαμε πως το εισιτήριο κόστιζε 12 περίπου ευρώ και το παρκινγκ, 3 ευρώ η ώρα ή 12 για ολόκληρη την ημέρα (8 ώρες).

Με τέτοιες τιμές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όσοι επισκέφτηκαν την έκθεση, θα είχαν ως σοβαρή πρόθεση να πάρουν ιδέες, προκειμένου να κλείσουν τις διακοπές τους το 2013. Την συγκεκριμένη ημέρα που βρεθήκαμε στο «Vakantiebeurs», χιλιάδες κόσμος επισκέφθηκε την έκθεση και όπως πληροφορηθήκαμε, ολόκληρη την εβδομάδα που διήρκησε, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 150 χιλιάδες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών ήταν φυσικά Ολλανδοί, ωστόσο δεν ήταν λίγοι και αυτοί που ήρθαν από γειτονικές χώρες όπως το Βέλγιο και η Γερμανία.
Κάνοντας μια βόλτα στην αχανή, πραγματικά, έκθεση, παρατηρήσαμε ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο του τουρισμού, είναι πολύ μεγάλος και αν δεν χαραχτεί σύντομα μια ενιαία, στρατηγική πολιτική στη χώρα μας, με τη συμμετοχή φυσικά των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών, τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα για την Ελλάδα.

Οι παρουσιάσεις αρκετών χωρών, ήταν ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακές, δείχνοντας το πόσο σοβαρά αντιλαμβάνονται οι φορείς της κάθε χώρας, την προβολή του τουριστικού τους προϊόντος, σε μια έκθεση τέτοιου βεληνεκούς.
Φτάνοντας στα ελληνικά περίπτερα, βρήκαμε παρουσιάσεις κυρίως από τη Ρόδο, τη Κρήτη, την Ζάκυνθο και την Εύβοια.
Στον ελληνικό τομέα της έκθεσης, είχε στηθεί ένα σουβλατζίδικο, με ζωντανή μουσική, στο οποίο
δεν υπήρχε τραπέζι ούτε για δείγμα.

Λίγο πιο κάτω, είδαμε τα χαρούμενα πρόσωπα των συμπολιτών μας να εξυπηρετούν και να δίνουν πληροφορίες σε δεκάδες Ολλανδούς, που επισκέφτηκαν το ποριώτικο περίπτερο.

Στην έκθεση της Ουτρέχτης, ο Πόρος εκπροσωπήθηκε από δυο ντόπιες επιχειρήσεις. Την Greek Sails, της οικογένειας Κουβαρά (που πριν ένα μήνα περίπου είχε συμμετάσχει και σε έκθεση στο προξενείο των Βρυξελλών) και την Odyssey Activities, της Κατερίνας Σακελλίου και του συζύγου της.

Την προβολή των επιχειρήσεων στην έκθεση της Ουτρέχτης, είχαν αναλάβει ο Ανδρέας Κουβαράς, με την Κατερίνα Σακελλίου που μαζί με τους Ολλανδούς συζύγους τους Ανουκ και Ρικ και μέλη των οικογενειών τους, έδιναν πληροφορίες για τον Πόρο και τον Σαρωνικό, στους επισκέπτες.

Στο φιλόξενο περίπτερο που είχαν στήσει για τις ανάγκες τις έκθεσης, ο κόσμος που περνούσε αφιέρωνε αρκετό χρόνο, αφού, η προβολή δεν περιοριζόταν σε μοίρασμα φυλλαδίων, αλλά σε κέρασμα με τσάι του βουνού και παραδοσιακά κουλουράκια, που έφτιαχνε στην έκθεση η Κατερίνα.

Ο μικρός πάγκος που είχε στηθεί μέσα στο περίπτερο και πάνω στον οποίο γινόταν όλη η γαστρονομική παρουσίαση, έδινε την εντύπωση του παραδοσιακού ελληνικού μαγειρείου στη μια πλευρά του περιπτέρου.
Στην άλλη, μια τεράστια φωτογραφία του Πόρου, με ένα ιστιοφόρο στο πρώτο πλάνο, έδινε την εικόνα της ελευθερίας που προσφέρει η θάλασσα, με φόντο τη γαλήνη του αμφιθεατρικά χτισμένου, παραδοσιακού οικισμού του Πόρου.

Τα αξεσουάρ ιστιοπλοΐας και της ελληνικής κουζίνας, έδεναν υπέροχα στο κυανόλευκο περίπτερο και άφηνε στους επισκέπτες την υπόσχεση της φιλοξενίας του Πόρου.
Καθίσαμε στο Ποριώτικο περίπτερο, περισσότερο από μια ώρα ψάχνοντας την ευκαιρία να φωτογραφίσουμε την ομάδα, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Ο κόσμος δεν τελείωνε να επισκέπτεται το χώρο.

Τελικά όταν κάποια στιγμή είχαν μείνει δυο ζευγάρια στο περίπτερο, καταφέραμε και κλέψαμε για λίγα δευτερόλεπτα τα παιδιά που μας πόζαραν, πίσω από τον πάγκο της Κατερίνας.

Όσο καθίσαμε στο Ποριώτικο περίπτερο καταφέραμε να μιλήσουμε με όλα τα παιδιά και μάθαμε αρκετά πράγματα. Μας είπαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και για το πώς έστησαν το περίπτερο, μας μίλησαν για τις αντιδράσεις του κόσμου που τους επισκέφτηκαν, μας μίλησαν για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την έκθεση, δημοτική αρχή και φορείς στον Πόρο, μας είπαν για το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα (ελέω κρίσης) και για το κατά πόσο, το κλίμα αυτό επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό.
Όλα αυτά θα σας τα παρουσιάσουμε σε διαφορετικό θέμα, σε λίγες μέρες με συνέντευξή της Κατερίνας Σακελλίου.
Εμείς το μόνο σχόλιο που θα κάνουμε, είναι ότι οι ποριώτες επιχειρηματίες οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ, στις δυο αυτές επιχειρήσεις για την προβολή του νησιού μας.
Κείμενο – φωτογραφίες: Μ. Κανατσίδης Πηγή:porosnews