Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Χωματοδεξαμενή Κάμπου Κρανιδίου

Πώς λειτούργησε τόσο χρόνια;
Ίσως γνωρίζει η ΔΕΥΑ ΕΡ, η ΠΑ ΠΟ ΕΡ, ή κανένας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ
Του Βασίλη Γκάτσου
Όμως διαβάστε τι είναι το ΚΕΛΜ και για λεπτομέρειες στο site της ΕΥΔΑΠ:
Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης (ΚΕΛΜ) κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αποτελεί τη μοναδική εγκατάσταση υποδοχής και επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων στο Νομό Αττικής εξυπηρετώντας Δήμους και Κοινότητες που στερούνται αποχετευτικού δικτύου. Με την αδιάλειπτη λειτουργία του ΚΕΛΜ απαλείφθηκαν οι ανεξέλεγκτες εκκενώσεις λυμάτων, κυρίως σε ρέματα, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος όσον αφορά στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα.

Η λειτουργία της πρώτης φάσης με επεξεργασία αμιγών βοθρολυμάτων άρχισε τον Ιούλιο 1984. Το Μάρτιο 1986 τέθηκε σε λειτουργία ολόκληρο το Κέντρο με την επεξεργασία του συνόλου των βοθρολυμάτων της Αττικής και αστικών λυμάτων από τμήματα των βορείων προαστίων. Τα επεξεργασμένα λύματα διατίθενται στο ρέμα της Πύρνας.

Η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 24.000 κ.μ. βοθρολυμάτων ημερησίως και 20.000 κ.μ. ημερησίως αστικών λυμάτων, συνολικού οργανικού φορτίου 30.470 κιλά BOD ημερησίως που αντιστοιχεί σε ισοδύναμο πληθυσμό 500.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με πρόσφατα λειτουργικά στοιχεία, το ΚΕΛΜ δέχεται ημερησίως 700 βυτιοφόρα λυμάτων (μέσος ετήσιος όρος 550) που αντιστοιχούν σε 11.000 κ.μ. βοθρολυμάτων ημερησίως και περί τα 10.000 κ.μ. αστικών λυμάτων ημερησίως. Η απόδοση της εγκατάστασης είναι άνω του 97%.
Άρα:
Τα βυτιοφόρα, ιδιωτικά φυσικά, στην Αττική πηγαίνουν σε έναν ιδιώτη, αδειάζουν τον βόθρο του, πληρώνονται και στη συνέχεια
πηγαίνουν στο Κέντρο της Μεταμόρφωσης, πληρώνουν, αδειάζουν το περιεχόμενο τους, και παραλαμβάνουν επισήμως κατά την έξοδο μια βεβαίωση για την ποσότητα που πήγαν, την οποία, αν το απαιτήσει ο ιδιοκτήτης του βόθρου, την παίρνει στα χέρια του.
Στον Δήμο Κρανιδίου λοιπόν φτιάχτηκε ένας μεγάλος χωματόλακκος (καμιά σχέση με οποιαδήποτε επεξεργασία βοθρολυμάτων, χωρίς ΜΠΕ, άδειες κ.λ.π.), ο οποίος δεχότανε το περιεχόμενο των βυτίων. Άγνωστο αν, κάποιο διάστημα, δεχόταν και λύματα από την αποχέτευση του Κρανιδίου κατευθείαν με αγωγό.

Πότε και επί ποίας δημαρχίας πρωτοκατασκευάστηκε και πρωτολειτούργησε η «χωματοδεξαμενή»; Όποιος γνωρίζει μας πληροφορεί.
Σε ποια υπηρεσία του δήμου ανήκε η όλη διαχείριση και λειτουργία αυτού του έργου; Όποιος γνωρίζει μας πληροφορεί.
Ποια υπηρεσία εξέδιδε τα παραστατικά (απόδειξη πληρωμής στον Δήμο, βεβαίωση παραλαβής βοθρολυμάτων) φυσικά αναγράφοντας και τα στοιχεία βυτίου, οδηγού κ.λ.π.;  Όποιος γνωρίζει μας πληροφορεί.
Μέχρι σήμερα πόσα έχει εισπράξει ο δήμος από τα βυτία, πόσα βυτία έχει δεχθεί, πόσες βεβαιώσεις παραλαβής έχει εκδώσει και πόσες χιλιάδες κυβικά μέτρα βοθρολυμάτων έχει δεχθεί; Όποιος γνωρίζει μας πληροφορεί.

Μήπως ήταν ένας παντελώς ανεξέλεγκτος παντέρημος λάκκος στον οποίο άδειαζαν ελεύθερα τα βυτία όχι μόνον βοθρολυμάτων αλλά και οποιουδήποτε άλλου περιεχομένου χωρίς καμιά επίβλεψη; Όποιος γνωρίζει μας πληροφορεί.

Τώρα που ο Δήμος σταμάτησε τη λειτουργία του (άρα ο δήμος ήταν και ο λειτουργός) καλόν είναι να μαθευτούν και τα στοιχεία της μακροχρόνιας λειτουργίας του.

Όμως στην ίδια θέση του Κάμπου δεν μύριζε μόνον λύματα, μύριζε έντονα και μούργα ελαιοτριβείων.
Υπήρχε εκεί και άλλος χωματόλακκος υποδοχής μούργας (κατσίγαλος);  Όποιος γνωρίζει μας πληροφορεί.
Δεχόταν ο χωματόλακκος των βοθρολυμάτων και τη μούργα, άρα ένας ήταν ο λάκκος; Όποιος γνωρίζει μας πληροφορεί.

Τώρα  ξέρουμε πού θα αδειάζουν τα βυτία τα βοθρολύματά τους, νόμιμα και επίσημα. Μήπως όμως στον ίδιο χωματόλακκο ή σε διπλανό του εξακολουθούν να αδειάζουν μούργα; Όποιος γνωρίζει μας πληροφορεί.

Τώρα που  ξέρουμε ότι τα βυτία τα βοθρολύματά τους θα τα αδειάζουν σε ειδική δεξαμενή στο ΚΕΛ Λουτρού, ποίος κανονισμός έχει ψηφιστεί που να περιγράφει όλη τη διαδικασία εισόδου, αδειάσματος, εξόδου του βυτίου και τι παραστατικά εκδίδονται; Όποιος γνωρίζει μας πληροφορεί.

Πολλά τα μέσα πληροφόρησης, οι βεντεοσκοπήσεις, οι ιστότοποι του νέου Δήμου, η Διαύγεια, τα μπλογκς Αιρετών, Παρατάξεων κ.λ.π. Όμως ουσιαστική και εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τα ουσιώδη του Δήμου Ερμιονίδας δεν έχουμε, ούτε βέβαια κατά τη διάρκεια των κοκορομαχιών.
Το μόνο που ξέρουμε, πλέον και επίσημα, είναι ότι σταμάτησε η λειτουργία του λάκκου (και για τη μούργα τι γίνεται;), τα βυτία θα αδειάζουν σε ειδική εγκατάσταση (;) στο ΚΕΛ του Λουτρού το οποίο λειτουργεί τόσο τέλεια που δεν μυρίζει καθόλου, ενώ το «νερό» του απορρίπτεται σε παρακείμενο ρέμα που πιστεύεται εντός ολίγου να φτάνει το «νερό» του μέχρι τον κόλπο της Κοιλάδας. Έτσι η Ερμιονίδα, κατασυγκινημένη, αποκτά το πρώτο της ποταμάκι με νερό όλο το χρόνο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος