Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αν για όλα τα κακά του τέως δήμου Κρανιδίου φταίει ο κύριος Σφυρής .....

Του Βασίλη Γκάτσου
ΔΕΥΑ Ερμιονίδας δώσε μας τα πραγματικά στοιχεία

Αν για όλα τα κακά του τέως δήμου Κρανιδίου φταίει ο κύριος Σφυρής και οι σύμβουλοί του και συνεργάτες του, τότε υπάρχει λύση. Να τον θυσιάσουμε για να φυσήξει ούριος άνεμος στη νέα διοίκηση και να λύσει όλα τα προβλήματα.
Για την ΔΕΥΑ Κρανιδίου ο λόγος. Την περίοδο 1999-2006 έδινε πόσιμο νερό όπως δείχνει και μια δυο αναλύσεις νερού από βρύση και όχι από γεωτρήσεις που αναρτήθηκαν. Με πλοία ερχόταν νερό από την Λέρνη, με συντονισμένες δράσεις, πολιτική διαχείρισης και άλλες ενέργειες. Και όλα αυτά από το 2006 και δώθε τα ανέτρεψε πλήρως ο κύριος Σφυρής και επιστρέψαμε σε αυτό που ίσχυε πριν 10 χρόνια.
Μάλλον θεωρούμεθα από τη νέα διοίκηση ...κουτόφραγκοι, που τα τρώμε όλα και αμάσητα. Στην Ερμιόνη πάντως θα έχει γίνει αντιληπτό (τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και δώθε) ότι δεν μασάμε ταραμά και δεν θυσιάζουμε εύκολα για χάρη κανενός.
Ερώτημα: Η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας ως εκ του επαγγέλματός της είναι φυσικό να μη μπορεί να διαβάσει μια ανάλυση νερού και να αγνοεί όλα τα περί νερού. Και δεν είναι εύκολο να μάθει. Το
ίδιο και ο δήμαρχος, και ο νυν και ο τέως. Φαίνεται όμως ότι και από το υπαλληλικό προσωπικό του δήμου δεν υπάρχουν άτομα που να έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το νερό. Απλά παίρνουν τα δείγματα και αν είναι εντάξει λένε το νερό πόσιμο ή μη πόσιμο. Προφανώς δεν μπορούν να κάνουν κανέναν άλλον υπολογισμό (γιατί θα τον είχαν κάνει).
Ο μόνος που έκανε προσπάθεια να βρει έστω και μια μερική λύση για πόσιμο νερό στην Ερμιονίδα ήταν ο αείμνηστος πρόεδρος της Ερμιόνης Βελούδης, και τα ξέρω από πρώτο χέρι γιατί τότε τον βοήθησα αρκετά στα θέματα νερού. Ήδη από τότε μελέτες είχαν δείξει ότι δεν υπάρχει νερό στην Ερμιονίδα, γιατί ο κόσμος πίστευε ότι ήταν θέμα τύχης να κτυπήσουμε με γεώτρηση μια φλέβα και να έχουμε νερό. Ιδιαίτερα δεν υπήρχε νερό στην Χερσόνησο Κρανιδίου, παρ’ όλο που το έδαφός της μπορεί να συγκρατήσει νερό υπογείως. Ο αείμνηστος πρόεδρος λοιπόν μετέφερε από Δισκούρια
πόσιμο και καλό νερό με σύστημα αγωγών και δεξαμενών, αλλά φρονίμως ποιών, δεν άρχισε τις μεγαλοστομίες. Αλλά είπε στον κόσμο: «εκεί το έδαφος μαζεύει και διατηρεί μια ποσότητα καλού νερού που μας είναι χρήσιμη. Για να μην εξαντλήσουμε το έδαφος, κάθε Παρασκευή θα στέλνουμε με το δίκτυο μόνον αυτό το καλό νερό, για να πιάσετε για πόσιμο για όλη τη βδομάδα, να πλύνετε στα πλυντήρια και να ποτίσετε τους κήπους με σύνεση. Δεν είναι η λύση αλλά μία μεγάλη ανακούφιση». Δυστυχώς μετά από λίγα χρόνια το νερό δεν στέρεψε, αλλά μολύνθηκε από τα γύρω εξοχικά και πιθανόν και από την χωματερή Κρανιδίου που ήταν εκεί κοντά. Ο μόνος που έκανε λοιπόν μια σωστή προσπάθεια.
Το Κρανίδι την περίοδο 1999-2006, επειδή το νερό πλέον ήταν το χειρότερο της Ερμιονίδας, κατέφυγε σε τέσσερις κινήσεις:

1. Έφτιαξε ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών και δεξαμενών με σκοπό να φέρνει νερό από μακριά και κυρίως από την Λέρνα.

2. Μίσθωνε πλοία και έφερνε νερό από τη Λέρνα, άγνωστο αν έφερνε και από αλλού.

3. Έκανε γεωτρήσεις, ή μίσθωνε γεωτρήσεις, αλλά οποιαδήποτε γεώτρηση στον τόπο μας, γρήγορα γίνεται υφάλμυρη.

4. Καθάρισε ορισμένα πηγάδια για να παίρνουν οι κάτοικοι νερό. Βέβαια λίγοι τα εμπιστεύτηκαν, αλλά και αυτά πολύ σύντομα λόγω υπεράντλησης στέρεψαν και εγκαταλείφθηκαν. Το έζησα γιατί τα καλοκαίρια πήγαινα στο πηγάδι της Μιλίντρας για νερό και τα συζητούσαμε με τους Κρανιδιώτες.

Για αυτήν την διαχείριση, η τότε ΔΕΥΑ Κρανιδίου και η τότε διοίκηση του δήμου έχουν να προσκομίσουν στοιχεία; Δηλαδή μισθώσεις πλοίων, δρομολόγια, ποσότητες, κόστος, δάνεια, ποιότητα νερού. Από ποιες γεωτρήσεις έδιναν νερό, πόσες άνοιξαν και που και γιατί και ποιες νοίκιαζαν. Πολιτική παροχής νερού, δηλαδή πότε έδιναν από τις γεωτρήσεις, πότε από το νερό του πλοίου και πότε μείγμα (και με ποια ανάμειξη) αυτών των νερών.
Αν ισχυρίζεται η νέα διοίκηση ότι αυτή ήταν σωστή και οικονομική λύση, να δώσει όλα αυτά τα στοιχεία και να την ξαναβάλει μπρος.
Ερώτημα προς κύριο Σφυρή: Παρέλαβε σε πλήρη λειτουργία αυτό το σύστημα και το σταμάτησε πλήρως και γιατί; Γιατί κατέφυγε πάλι μόνον στις γεωτρήσεις; Ή όταν παρέλαβε το σύστημα αυτό, το είχε σταματήσει η διοίκηση που το είχε κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία;

Και σχετικά με τις αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν ως απόδειξη ότι το νερό που παρείχε ο δήμος Κρανιδίου ήταν τότε πόσιμο. Δίνει στην πρώτη ανάλυση 18/12/2006 νερό από βρύση με αγωγιμότητα 1328 μS/cm και Χλωριόντα 237 mgr/lt. Και ακολουθεί η ανάλυση από βρύση 26/01/2011 με αγωγιμότητα 5130 μS/cm και Χλωριόντα 1539 mgr/lt.
Έτσι λοιπόν να το συμπέρασμα, το αβίαστο, ότι ο κύριος Σφυρής με την πολιτική του έκανε ακατάλληλο το νερό της Ερμιονίδας!
Το επιστημονικό προσωπικό της σημερινής ΔΕΥΑ Ερμιονίδας μπορεί αύριο να δώσει όλα τα στοιχεία διαχείρισης νερού την περίοδο 1999 – 2006 και να θεμελιώσει με επιχειρήματα ότι ο κύριος Σφυρής με συγκεκριμένες ενέργειες του μας επέστρεψε πολύ πίσω;
Και γω με τη σειρά μου θα σας δείξω ότι αυτές οι δύο αναλύσεις δεν λένε απολύτως τίποτα, κρύβουν όμως πολλά.

Σημείωση: Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές οι συνδυασμοί νυν διοίκησης και νυν αντιπολίτευσης, θα είναι οι δύο μονομάχοι. Ως εκ τούτου μάλλον περιττές οι μονομαχίες. Λες και περνάμε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος