Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μπήκαμε για τα καλά στον Μάρτη

Του Βασίλη Γκάτσου
Και ενημέρωση καμιά.

Δυστυχώς η νέα διοίκηση του Δήμου Ερμιόνης βγάζει καθημερινά δελτία θυέλλης λες και χάνετε ο κόσμος (για όνομα του Θεού πια, αφήστε τον να χιονίσει και να βρέξει, σημαίνει ότι μας αγαπάει ακόμα), μάλιστα και με την υπογραφή του Δημάρχου, μεταδίδει ολοζώντανες τις συνεδριάσεις του ΔΣ λες και πρόκειται για το Βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά για την ταμπακέρα μιλιά. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ουσιαστικής ενημέρωσης δεν έχει γραφτεί, και εν ώρα κρίσης ο Δήμος ζητάει να προσλάβει οικονομολόγο με επάρκεια, ώστε να είναι σε θέση να εκπονεί μελέτες για την οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Και μάλιστα θα αξιολογηθεί για την επάρκειά του προφανώς από αιρετούς (;), από υπαλλήλους(;) του νέου Δήμου Ερμιονίδας.

Ερώτημα: Αφού είσαστε σε θέση να τον αξιολογήσετε σημαίνει ότι ως αξιολογητές γνωρίζετε πολύ καλύτερα να κάνετε αυτές τις μελέτες. Άλλο η χρησιμότητά τους. Όλη η Ελλάδα «μελετάει» με το αζημίωτο για τον μελετητή και το πολιτικό της κατεστημένο. Γιατί δεν τις κάνετε εσείς ως υπάλληλοι ή αιρετοί;

Βγαίνει μάλιστα και η μπλογκοπρόταση να προσλάβει ο Δήμος και περιβαλλοντολόγο. Φυσικά ο προτείνων δεν θα τον πληρώνει, αφού η αυτοφυής ιδιότητά του είναι του συντονιστή προτεινολόγου…
 με δαπάνες του κράτους και του δήμου. Θα τον πληρώνουν όλοι όσοι ιδρώνουν καθημερινά στις δουλειές τους και πληρώνουν δυσανάλογα μεγάλους φόρους, δηλαδή τα επονομαζόμενα κορόιδα. Εκτός και αν ο προτείνων είναι ένας από αυτούς. Καλόν είναι εδώ να γίνει και η υπενθύμιση ότι είναι πολύ λογικό να προτείνουμε ως πολίτες, αλλά και ως επαγγελματίες γνώστες, ορισμένα πράγματα. Αυτό προσωπικά και με ευχαρίστηση το έχω τηρήσει με ένα σωρό προτάσεις, γνώμες, διαπιστώσεις, ως χημικός που είναι το επάγγελμά μου. Από έναν επαγγελματία μάγειρα φυσικό είναι να περιμένει η κοινωνία μας και προτάσεις, γνώμες, διαπιστώσεις μαγειρικής, σερβιρίσματος, διασκέδασης, δεδομένου ότι το 30% του εισοδήματος μας πηγαίνει στο φαΐ και στη διασκέδαση τη σχετική. Αν η Ερμιονίδα βελτιωθεί σε αυτό τον τομέα θα έχει πολύ μεγαλύτερο όφελος από το να αναδείξει τα ορεινά της μονοπάτια. Δεν μπορεί να βλέπει τα βαριά μέταλλα και να παραβλέπει πού και πώς σερβίρονται ποταμίσιες γαρίδες ιχθυοκαλλιέργειας ως Αργολικού κόλπου. Μένομεν και αναμένομεν.
 ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΠΤΗ Τεκμηριωμένη Ενημέρωση οφείλει ο Δήμος στους δημότες του και αυτή ήταν η πρώτη του προεκλογική υπόσχεση που την ξέχασε. Την αναμένουμε.
Από όσα έφτασαν στο φως κυρίως από την αντιπολίτευση και τον τέως Δήμο Ερμιόνης:

  1.   Ο Δήμος χρωστάει όπως όλοι περίπου οι μικροί δήμοι της χώρας. Το μισά από χρέη τέως δήμου Κρανιδίου και τα μισά του τέως Ερμιόνης. Συγκριτικά λοιπόν ως προς το μέγεθος των δύο δήμων και αναλογικά ο τέως Ερμιόνης ήταν πολύ λιγότερο χρεωμένος. Και υπ’ όψιν ότι τελείωσε το βιολογικό, την αποχέτευση, ο δε Δήμαρχός του αγόρασε και τρεις πολυκατοικίες και ένα μερσεντέ κατά τους ….βιογράφους του
  2.   Ο τέως δήμος Κρανιδίου ακούστηκε ότι άφησε καταχρεωμένη την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης, αλλά η νέα Πρόεδρος μας εξήγησε ότι το χρέος γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ δεν είναι κανονικό χρέος , αλλά ποσό που πρέπει να επιστρέψει η εταιρεία, και τελικώς χωρίς να πολυκαταλάβουμε, καταλάβαμε ότι το ποσό αυτό είναι της διαδικασίας και όχι κανονικό χρέος του Δήμου.
  3.   Η αντιπολίτευση με σαφήνεια ενημέρωσε για την κατάσταση των Δημοτικών Σφαγείων και για   όλες τις ενέργειες που έγιναν από τότε που φτιάχτηκαν. Προσπάθησε να τα λειτουργήσει αλλά χωρίς επιτυχία, ή τουλάχιστον με την ίδια αποτυχία που τα λειτούργησε και η παλιά διοίκηση του νυν Δημάρχου.
  4.  Η προηγούμενη διοίκηση τέως Δήμου Κρανιδίου ενημέρωσε για τις ενέργειές της για το θέμα του δεματοποιητή και αποδέχθηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσει στο θέμα αυτό τη Νομαρχία και την Περιφέρεια. Πάντως έτσι σταμάτησε τουλάχιστον την χωματερή Κρανιδίου όμως μετέφερε το πρόβλημα στα Δίδυμα. Η νυν διοίκηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει το ίδιο μέχρι οριστικής λύσης, αφού δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ο,τιδήποτε άλλο που να είναι αποτελεσματικό. Τα ίδια και από τέως δήμο Ερμιόνης που άργησε λίγο αλλά ακολούθησε τη λύση της Νομαρχίας και της Περιφέρειας, κλείνοντας τις ΧΑΔΑ του και μεταφέροντας και αυτός το πρόβλημα στα Δίδυμα.
  5.   Με δημοσιεύματα και λόγο η νυν διοίκηση προσπαθεί να μετακυλήσει ευθύνες για την κατάσταση του νέου Δήμου στις διοικήσεις των τέως δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης. Δεν πείθει, όχι γιατί οι διοικήσεις αυτές ήταν κάτι το εξαιρετικό αλλά γιατί μέχρι τώρα η νέα διοίκηση δεν πείθει ότι είναι κάτι το διαφορετικό από τις προηγούμενες διοικήσεις. Η ανάθεση έργου σε ομάδες εθελοντών, έργου που κανονικά το φέρνει εις πέρας το κανονικό προσωπικό κάθε δήμου, είναι απόδειξη αδυναμίας οργάνωσης και όχι δύναμης. 
Όλα τα πιο πάνω είναι αποσπασματικά στοιχεία ενημέρωσης, κατά τυχαίο μάλιστα και περιστασιακό τρόπο, και δεν μας λένε παρά ελάχιστα πράγματα. Ο Δήμος Ερμιονίδας εξακολουθεί να μένει στο σκοτάδι, προσφιλές σκότος της εξουσίας ονομάζεται, χωρίς να γνωρίζουμε πού πατά και που πηγαίνει. Το σκοτάδι δεν είναι, ως την ώρα, διατεθειμένη να το διώξει ούτε η αντιπολίτευση, ούτε οι αντιδήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών, κ.λ.π.

 Να φέρω ως παράδειγμα τον τέως δήμο Ερμιόνης που είχε συνεχώς διοίκηση τον ίδιο συνδυασμό και τον ίδιο δήμαρχο. Μια τόσο μακρόχρονη διοίκηση έλυσε προβλήματα, δημιούργησε προβλήματα, άφησε άλυτα προβλήματα κ.λ.π. Θα περιμέναμε με απλά λόγια από τον Αντιδήμαρχο κύριο Κούστα ο οποίος έχει χρόνια στο αυτοδιοικητικό τοπικό κουρμπέτι, όντας χρόνια με τον κύριο Λεμπέση ως άξιος συνεργάτης του, χρόνια στην Κίνηση Πολιτών όχι ως αρχηγός αλλά ως κύριος εκφραστής της, να διατυπώσει με ακρίβεια και με λιτότητα λόγου τα κύρια προβλήματα που δημιούργησε ή παρέλαβε η προηγούμενη μακροχρόνια διοίκηση, και τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον τέως δήμο Ερμιόνης. Φυσικά προβλήματα εσόδων - εξόδων του τέως δήμου, προβλήματα δημόσιων χώρων, προβλήματα τοπικής οικονομίας και προβλήματα διοίκησης. Όχι φυσικά προβλήματα καρναβαλιού ή ορθού καβουρδίσματος του γιούδα. Πέραν των καθηκόντων του Αντιδημάρχου και των αρμοδιοτήτων του είναι και εκπρόσωπος της Ερμιόνης και όλοι περιμένουμε να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους, πράγματα του χωριού του και του χώρου του.

 Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος