Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ελληνες καλλιτέχνες στήνουν γέφυρες πολιτισμού στο Μιλάνο

Ριτσα Mασουρα  kathimerini
ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Αυτή την άνοιξη, Ελληνες καλλιτέχνες, γυρίζοντας την πλάτη στην οικονομική κρίση και την υφέρπουσα κατάθλιψη των πολλών, εξάγουν το ταλέντο και τη δουλειά τους στη γειτονική Ιταλία και μάλιστα στο Μιλάνο, στήνοντας γέφυρες επικοινωνίας με την Ευρώπη.
Από χθες και έως τις 13 Μαρτίου «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα». Ενα ελπιδοφόρο φεστιβάλ υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Μιλάνο και του Δήμου του Μιλάνου. Ο τίτλος του φεστιβάλ ευρηματικός. «Osmosis». Καθόλου τυχαίος τίτλος. Αναδεικνύει ακριβώς τη δυνατότητα ώσμωσης ελληνικών και διεθνών πολιτιστικών δρώμενων, αποτέλεσμα της γονιμοποίησης διαφορετικών πολιτισμών. Στις 8 Μαρτίου στο Piccolo Teatro, στο ιστορικό θέατρο του Μιλάνου, παρουσιάστηκε η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α, ο θεατρικός μονόλογος της Λένας Κιτσοπούλου με την ηθοποιό Μαρία
Πρωτόπαππα, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Στις 9 Μαρτίου ανεβαίνει η «Ερημος», σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου. Ακολουθεί η «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη. Παράλληλα, η ομάδα τουρκικού χορού Taldans θα παρουσιάσει το έργο «Sek Sek» σε χορογραφία και ερμηνεία των Mustafa Kaplan και Filiz Sizanli.
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τον Ιταλοϊσραηλινό σκηνοθέτη και ηθοποιό Μόνι Οβάντια που θα ερμηνεύσει ρεμπέτικα και μικρασιάτικα τραγούδια. Μαζί του, στη σκηνή Blue Note του Μιλάνου, εμφανίζεται η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας.
Τον βασικό κορμό του φεστιβάλ πλαισιώνει, στον εκθεσιακό χώρο Spazio Oberdan, εικαστική έκθεση με τίτλο «Διασταυρώσεις – Ετεροτοπίες» σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη της προέδρου του, Κατερίνας Κοσκινά.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται δύο ανεξάρτητα υλοποιημένες εγκαταστάσεις δύο Ελλήνων καλλιτεχνών, της Λίζης Καλλιγά και του Γιώργου Χατζημιχάλη.