Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΠΑΝΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: αναλογιστής

ένα από τα πιο σπάνια επαγγέλματα της χώρας μας με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

          Το επάγγελμα του αναλογιστή

μιλά στην «Έρευνα» στον Αποστόλη Ζώη ο Τρικαλινός κ. Λάμπρος Γκόγκος (29/8/2008, αρ. φύλλου 14994, σελ. 10) που διαπρέπει σε ένα από τα πιο σπάνια επαγγέλματα της χώρας μας
- το επάγγελμα ασκείται στη χώρα μας από 85 άτομα περίπου – σπουδές και προοπτικές
  Σε μια εποχή που και η επιτυχία σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν εξασφαλίζει και επαγγελματική αποκατάσταση, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τους σημερινούς νέους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το επάγγελμα του αναλογιστή. Ο κ Λάμπρος Γκόγκος ο οποίος κατάγεται από το Βαλομάνδρι Τρικάλων, εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε ένα αρκετά εξειδικευμένο επάγγελμα όχι και τόσο ευρέως γνωστό στους μη μυημένους στα μαθηματικά και τη στατιστική, αυτό του αναλογιστή.
Ποιες σπουδές απαιτούνται
σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα Χρηματοοικονομικά από το πανεπιστήμιο του Lancaster της Αγγλίας. Μετά από τέσσερα χρόνια εργασιακής εμπειρίας στο Αναλογιστικό τμήμα της Aviva plc, της
μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Μεγάλης Βρετανίας, ανέλαβε στις αρχές του 2006 την δημιουργία αναλογιστικού συμβουλευτικού τμήματος στην Ernst & Young, τη δεύτερη μεγαλύτερη ελεγκτική εταιρία παγκοσμίως και σήμερα είναι Senior Manager των αναλογιστικών υπηρεσιών της στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και ηγείται μιας ομάδας 10 ατόμων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καλύπτοντας 10 χώρες με σημαντική δραστηριότητα κυρίως στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, ενώ αναλογιστικά αναφέρεται στην ομάδα της Γαλλίας.

Χαρακτηριστικά του επαγγέλματος

Τι είναι όμως ο Αναλογιστής; Σύμφωνα με την Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος, ο Αναλογιστής έχει σαν κεντρικό αντικείμενο την ανάλυση και αποτίμηση των οικονομικών συνεπειών κινδύνων κάθε είδους. Χρησιμοποιεί κυρίως τα μαθηματικά και τη στατιστική, καθώς και την οικονομική θεωρία προκειμένου να διερευνήσει, να μελετήσει και να ποσοτικοποιήσει τις οικονομικές επιπτώσεις αβέβαιων μελλοντικών γεγονότων.

Οι Αναλογιστές απασχολούνται κυρίως σε οργανισμούς των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν, εμπλέκουν ή και πηγάζουν από τη διαχείριση οικονομικών κινδύνων, όπως Ασφαλιστικές εταιρίες, Συνταξιοδοτικά Ταμεία και επενδυτικές τράπεζες. Το αναλογιστικό επάγγελμα είναι ένα ιδιαίτερα "επίλεκτο" επάγγελμα που ασκείται από περίπου 70.000 άτομα σε παγκόσμια κλίμακα (περίπου 85 στην Ελλάδα). Με βάση το κύρος, αμοιβές, συνθήκες εργασίας, κλπ, το επάγγελμα κατατάσσεται, σε πολλές προηγμένες χώρες, στις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες επαγγέλματα.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων, ένα θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες γονέων και μαθητών, του ζητήσαμε να μας αναφέρει τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του επαγγέλματός του. Στα θετικά μας ανέφερε το άριστο εργασιακό περιβάλλον που απολαμβάνει με την ομάδα του, τις μοναδικές προοπτικές εξέλιξης που -όπως επισήμανε- είναι αξιοζήλευτες συγκρίνοντάς τες ακόμα και με αντίστοιχες θέσεις ανεπτυγμένων αναλογιστικά χωρών, καθώς και τη δυναμική των εξελίξεων που δεν επιτρέπουν τη παραμικρή αίσθηση της ρουτίνας. Σαν αρνητικό ανέφερε το ωράριο, που όπως και σε πολλές άλλες θέσεις του συμβουλευτικού τομέα πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια της λογικής, ενώ λόγω και της θέσης του και των συχνών ταξιδιών τον ενοχλεί που πολλές φορές αποκαλεί ως “σπίτι” το δωμάτιο του ξενοδοχείου της χώρας που βρίσκεται.

Στην ερώτηση, τέλος, για το τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος αναλογιστής τόνισε πως κυρίως απαιτείται οξυδέρκεια, διάθεση για δουλειά και πολύ διάβασμα.